eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Tüzérségi támadásban lerombolt házuk helyszínére érkező emberek a Donyec-medencei front közelében 2021. áprilils 9-én. Az elmúlt két hétben több ukrán katona is meghalt a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében, ahol az utóbbi időben jelentősen kiéleződött a helyzet.
Nyitókép: MTI/AP

Itt az ukrán válasz az orosz provokációvádra

Kijev határozottan visszautasította és újabb dezinformációnak nevezte azt az orosz állítást, amely szerint amerikai katonai magáncégek vegyi anyagokkal készülnének "valamilyen műveletek" végrehajtására a Donyec-medencében.

Miként az Infostart is beszámolt róla, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz katonai tárca kibővített kollégiumának ülésén állította azt, hogy 120 amerikai zsoldoskatona vegyi fegyvereket szállított Ukrajna keleti részébe, ahol ezekkel provokációkat készülnek végrehajtani – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a hírportálnak kijelentette, hogy az ilyen álhírek terjesztésével Oroszország az általa a konfliktusövezetben előkészített újabb provokációkat próbálja "fedezni".

"Kategorikusan visszautasítjuk azokat az Ukrajnával kapcsolatos inszinuációkat, amelyek az orosz védelmi minisztérium kollégiumának ülésén hangzottak el. Az orosz védelmi miniszter kijelentései az állítólagos vegyszerekről, az amerikai katonai magáncégek kiképzőiről, a Donyec-medence lakott területeinek ágyúzásairól újabb példái a kiterjedt orosz dezinformációnak" – fogalmazott a szóvivő.

Kijev felszólította az orosz vezetést, hogy hagyjon fel az ellenséges retorikával és az ultimátumokkal, térjen vissza a konstruktív párbeszédhez, a konfliktus politikai és diplomáciai módszerekkel történő rendezéséhez. Ehhez

az első lépés az lenne, ha Moszkva teljesítené a Minszkben és a normandiai négyek – Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország – találkozóin született megállapodásokban vállalt kötelezettségeit

– emelte ki Nyikolenko.

Az ukrán külügyi szóvivő sürgette, hogy Oroszország vessen véget az Ukrajna elleni fegyveres agressziónak és konfrontációs politikájának. "Mindez a biztonság legjobb garanciája lenne az európai kontinensen" – fűzte hozzá a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×