eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin
Kisida Fumio japán miniszterelnök, a Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetője mosolyog a pártja tokiói székházában tartott sajtótájékoztatón a parlamenti választások napján, 2021. október 31-én. A helyi médiában megjelent előrejelzések szerint a kormányzó koalíciót alkotó jobboldali LDP és a jobbközép Komeito párt nyerhette meg a választásokat, és ugyan némi veszteséggel, de megőrizheti többségét a törvényhozásban.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Behrouz Mehri

Zöld utat kapott a japán kormánykoalíció a választóktól a folytatásra

Kényelmes többsége lesz az új parlamentben a jobboldali szövetségnek.

A kormányzó koalíció kényelmes többséggel nyerte meg Japánban a parlamenti választásokat, így Kisida Fumio miniszterelnök meg fogja tudja valósítani gazdasági és nemzetbiztonsági programját – jelentette a Kyodo hírügynökség.

A jobboldali Liberális Demokrata Párt (LDP) 259 helyet szerzett meg a 465 fős alsóházban, ami 17-tel kevesebb, mint a korábbi parlamentben, és a kiesők között vannak kiemelkedő politikusok is. Partnere, a jobbközép Komeito 32 helyet szerzett meg. Az összesen 291 mandátum elég ahhoz, hogy a kormánykoalíció minden bizottság vezetését megkapja, és diktálja a törvényalkotás menetét.

A fő ellenzéki Japán Alkotmányos Demokratikus Párt (CDPJ) szintén vesztett mandátumszámából, 14-et, így most 96 lesz, pedig közös jelöltjei voltak más ellenzéki pártokkal. A Japán Újítás Párt, amely nem csatlakozott a CDPJ választási szövetségéhez, azonban 41 helyet nyert, majdnem megnégyszerezte korábbi mandátumainak számát.

Kisida Fumio szeptember végén lett az LDP elnöke, majd október elején a parlament alsóháza megválasztotta az ország miniszterelnökének. Akkor csak 50 százalék körüli volt a népszerűsége a választók körében.

Kisida úgy nyilatkozott, hogy nehéz volt a választás, de a szavazók bizonyságot adtak arról, hogy stabil kormányt szeretnének az ország jövőjének alakításához.

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk a munkabérek emelése érdekében, hogy mindenki részesüljön a gazdasági növekedés gyümölcseiből" – mondta Kisida, aki reméli, hogy a parlament jövő héten ismét jóváhagyja kormányfői kinevezését.

Amióta az LDP vezetőjévé megválasztották, Kisida többször is beszélt arról, hogy javítani kívánja a megtermelt javak újraelosztását

"Újjá kell építenünk a gazdaságot, erre kell helyeznünk a hangsúlyt. A pénzügyek kulcsfontosságúak, ezért meg kell őriznünk a bizalmat a piacon" – hangsúlyozta üzenetében az LDP elnöke.

A kormány november közepéig dolgoz ki gazdaságélénkítő tervet. Kisida közölte, hogy fontolgatja a hazai turizmus újraélesztését célzó kormányzati program újrakezdését. Ígéretet tett az alkotmányreformról szóló vita folytatására is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×