INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

horvátország

beutazás

védettségi igazolvány

Már védettségi igazolvány nélküli be lehet utazni Horvátországba

Már védettségi igazolvány nélküli be lehet utazni Horvátországba

Infostart

Részleges enyhítés lépett életbe, a konzuli szolgálat arra figyelmeztet: a hazatéréshez kell az igazolvány.

Már nincs szükség védettségi igazolvány vagy oltási igazolás felmutatására a magyaroknak ahhoz, hogy karantén és tesztkötelezettség nélkül belépjenek Horvátországba – írta a koronavirus.hr portált idézve a Portfolio. A Konzuli Szolgálat azonban figyelmeztet: a hazatéréshez kell az igazolvány!

Horvátországba a belépést most az ECDC országlistája alapján szervezik; ha valaki az Európai Unió vagy a schengeni térség olyan országából érkezik Horvátországba, amely rajta van az ECDC zöld listáján (Magyarország igen), akkor a járvány előtti beutazási feltételek érvényesek rá,

amennyiben nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit és nem is léptek közeli kapcsolatba koronavírus által fertőzött személlyel.

Vagyis az ilyen belépőnek elég lehet egy sima személyi is, hiszen érvényes úti okmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba.

Ám a Konzuli Szolgálat Horvátországgal kapcsolatos honlapján június 18-án (pénteken) az szerepel, hogy bár az országbesorolás előző nap életbe lépett és Magyarországról Horvátországba valóban nem kell a dokumentum,

a védettségi igazolás továbbra is szükséges a magyarországi visszautazáshoz, a védettség magyar szabályok szerinti igazolásához.

Ráadásul figyelmeztetnek: a határátkelők pontos gyakorlatának letisztulásában egy átmeneti időszak előfordulhat, így bár június 17-én életbe lépett a szabályozás, lehet, hogy még nem mindenhol így járnak el.

Azt javasolják, hogy amíg a gyakorlat le nem tisztul, addig a Horvátországba beutazni szándékozók mindenképpen tartsák maguknál a lakcímet igazoló dokumentumaikat is. További, frissülő részletek a Konzuli Szolgálat honlapján.

Az ECDC heti országbesorolási térképe (június 18-i állás szerint)
Az ECDC heti országbesorolási térképe (június 18-i állás szerint). Forrás és magyarázat itt.

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018