eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Már védettségi igazolvány nélküli be lehet utazni Horvátországba

Részleges enyhítés lépett életbe, a konzuli szolgálat arra figyelmeztet: a hazatéréshez kell az igazolvány.

Már nincs szükség védettségi igazolvány vagy oltási igazolás felmutatására a magyaroknak ahhoz, hogy karantén és tesztkötelezettség nélkül belépjenek Horvátországba – írta a koronavirus.hr portált idézve a Portfolio. A Konzuli Szolgálat azonban figyelmeztet: a hazatéréshez kell az igazolvány!

Horvátországba a belépést most az ECDC országlistája alapján szervezik; ha valaki az Európai Unió vagy a schengeni térség olyan országából érkezik Horvátországba, amely rajta van az ECDC zöld listáján (Magyarország igen), akkor a járvány előtti beutazási feltételek érvényesek rá,

amennyiben nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit és nem is léptek közeli kapcsolatba koronavírus által fertőzött személlyel.

Vagyis az ilyen belépőnek elég lehet egy sima személyi is, hiszen érvényes úti okmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba.

Ám a Konzuli Szolgálat Horvátországgal kapcsolatos honlapján június 18-án (pénteken) az szerepel, hogy bár az országbesorolás előző nap életbe lépett és Magyarországról Horvátországba valóban nem kell a dokumentum,

a védettségi igazolás továbbra is szükséges a magyarországi visszautazáshoz, a védettség magyar szabályok szerinti igazolásához.

Ráadásul figyelmeztetnek: a határátkelők pontos gyakorlatának letisztulásában egy átmeneti időszak előfordulhat, így bár június 17-én életbe lépett a szabályozás, lehet, hogy még nem mindenhol így járnak el.

Azt javasolják, hogy amíg a gyakorlat le nem tisztul, addig a Horvátországba beutazni szándékozók mindenképpen tartsák maguknál a lakcímet igazoló dokumentumaikat is. További, frissülő részletek a Konzuli Szolgálat honlapján.

Az ECDC heti országbesorolási térképe (június 18-i állás szerint)
Az ECDC heti országbesorolási térképe (június 18-i állás szerint). Forrás és magyarázat itt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×