eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Felszólalt a zsidógyűlölettel szemben Angela Merkel

A német kancellár azt mondta, "azok, akik a zsidók elleni gyűlöletet az utcára viszik, akik fajgyűlöletet szítanak, kívül esnek az alaptörvényünkön".

Angela Merkel kancellár óva intett a rasszista és az antiszemita megnyilvánulásoktól a palesztin ügyet támogató tüntetéseken Németországban, ahol a hétvégére több megmozdulást is terveznek.

"Azok, akik a zsidók elleni gyűlöletet az utcára viszik, akik fajgyűlöletet szítanak, kívül esnek az alaptörvényünkön" – figyelmeztetett Merkel heti rádiós hangüzenetében, podcastjában.

"Az ilyen cselekményeket következetesen meg kell büntetni" – hangsúlyozta.

Németországban több tüntetés is volt, az Izrael és a palesztin Hamász között az elmúlt két hétben kiéleződött összecsapások miatt. A két fél között törékeny tűzszüneti megállapodás lépett életbe pénteken.

Németországban egy héttel ezelőtt mintegy 60 embert őrizetbe vettek, 100 rendőr megsérült a palesztin ügyért szervezett berlini tüntetésen történt erőszakos megmozdulásokon. Ezeken az eseményeken a tüntetők antiszemita jelszavakat skandáltak, izraeli zászlókat égettek és kövekkel dobálták meg egy zsinagóga bejáratát. A kormány határozottan elítélte a történteket.

A pünkösdi hosszú hétvégén ismét több tüntetést terveznek a fővárosban és más városokban.

Ebben a feszült helyzetben egy zsidó berlini beszámolt arról, hogy péntek este Berlinben három férfi megtámadta. Személyük egyelőre ismeretlen. A 41 éves férfi, aki kipát viselt, elmondta, hogy belekötöttek, majd arcon ütötték. Támadói elmenekültek. Feljelentést tett a legközelebbi rendőrkapitányságon. Ezután kórházba szállították, amelyet a kezelés után el tudott hagyni.

Németországot aggasztja az antiszemitizmus újjáéledése, amelyet főképpen a szélsőjobboldal gerjeszt, különösen a 2019 októberében egy hallei zsinagóga ellen elkövetett sikertelen támadás óta, amelyet egy revizionista tézisekben jártas szélsőséges követett el.

A zsidó közösség, amely a német újraegyesítés és a volt Szovjetunióból érkező több százezer zsidó érkezése óta reneszánszát éli, rámutatott az egyes muszlim körökben uralkodó antiszemitizmusra, különösen azok körében, akik az Izraellel ellenséges arab országokból 2015-ben és 2016-ban érkeztek menekültként.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×