eur:
394.62
usd:
369.62
bux:
65600.84
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: pexels

Egyre közelebb a bolgár és a horvát euró

Bulgária és Horvátország "karnyújtásnyira" áll attól, hogy megkapja az engedélyt az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz.

A Reuters négy forrásra hivatkozva azt közölte, hogy az euróövezet és az EU pénzügyminisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos videokonferenciáján születhet meg a végső döntés.

Két forrás is úgy tudja, hogy a döntés bejelentésére tőzsdeidőn túl, várhatóan a hétvégén kerül sor, hogy elejét vegyék a piaci spekulációknak.

Bulgária és Horvátország hivatalosan már 2018-ban és 2019-ben is jelentkezett felvételre a mechanizmusba.

A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában is bevezették az eurót.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta árfolyama plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×