eur:
394.4
usd:
370.66
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Festett húsvéti tojások egy belgrádi piacon az ortodox nagypénteken, 2018. április 26-án. A Julius Caesar után elnevezett Julián-naptárt használó ortodox egyházak az idén április 28-án ünneplik a húsvétvasárnapot.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Az ortodox húsvéti engedmények miatt áll a bál Romániában

Klaus Iohannis államfő nem ért egyet azzal, hogy a hét végi ortodox húsvét idején enyhítsék Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, ezért a belügyminisztérium és az ortodox egyház között erről kötött megállapodás felülvizsgálatát kérte szerdán a kormánytól. Az országban az elmúlt napok ütemében terjedt az új típusú koronavírus-járvány, de nőtt az elhunytak száma.

Romániában az elmúlt 24 órában 337-en betegedtek meg. A szerdán kora délután közölt hivatalos adatok szerint 7216-ra emelkedett a megbetegedettek száma. Soha nem jegyeztek azonban a járvány kezdete óta annyi halálesetet egy nap alatt, mint az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napon elhunyt 30 beteggel 362-re emelkedett a kór romániai halálos áldozatainak száma.

A súlyos esetek száma enyhén nőtt: jelenleg 245 személyt ápolnak a kórházak intenzív terápiás osztályain. Újabb rekordot döntött a gyógyulttá nyilvánítottak száma is. Az elmúlt napon 166-an hagyhatták el a kórházat. Az 1217 gyógyult a megfertőződöttek 17 százalékát teszi ki.

Az adatok táblázatából az olvasható ki, hogy Romániában folyamatos a járvány terjedése, de napról napra ingadozik az új fertőzöttek száma.

Románia határain kívül 713 román állampolgárnál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, közülük 53-an belehaltak a betegségbe, 11-en pedig meggyógyultak.

Klaus Iohannis az engedmények visszavonását kérte a kormánytól

Romániában többen bírálták Marcel Vela belügyminisztert, amiért kedd este bejelentette: belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával. Az ortodox egyházzal kötött megállapodást több parlamenti párt - köztük elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - is elítélte, arra hivatkozva, hogy az engedmények lenullázzák mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen elért a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Az ortodox pátriárka és a belügyminiszter által kötött megállapodás lehetővé tenné, hogy az ortodox hívek pénteken és szombaton a templomokhoz járuljanak a megszentelt kenyérért, a papok számára pedig azt, hogy házról házra járva osszák szét a Jeruzsálemből érkező szent lángot.

Iohannis megjegyezte: a legjobb szándékú kezdeményezések okozzák a legtöbb bonyodalmat. Szerinte ugyanis sokan úgy értették az ortodox egyház és a belügyminisztérium közötti "úgynevezett megállapodást", hogy eljött a "lazítás" ideje.

Leszögezte: szó sem lehet a rendkívüli állapottal kapcsolatos óvintézkedések enyhítéséről. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz: maradjanak otthon ortodox húsvétkor, ellenkező esetben "az ünnepek után temetések lesznek".

Iohannis közölte: a kormányfővel és több tárcavezetővel tartandó szerdai tanácskozásán az engedmények visszavonására szólítja fel a kormányt, és egy olyan megoldást kér az ortodox húsvét megünneplésére, amely összhangban van a rendkívüli állapot kijárási korlátozásával, a továbbra is érvényes "maradj otthon" elvvel.

A bírálatokra reagálva Marcel Vela belügyminiszter korábban a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: éppen azért akart világos szabályozást az ünnepre, hogy megelőzzék a fertőzésveszélyes gyülekezéseket. Vela szerint fennállt a veszélye, hogy a hívek az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármestereinek uszítására a feltámadás éjszakáján "megrohamozzák" a templomokat, és arra kényszerítik a belügyminisztériumot, hogy erőt alkalmazzon távol tartásukra.

Arra a kérdésre, hogy miért tettek kivételt az ortodox egyházzal, és miért nem biztosítottak hasonló feltételeket a katolikus és protestáns egyházaknak, amelyek hívei a múlt hét végén ünnepelték Jézus feltámadását, a belügyminiszter azt mondta: a katolikus egyháztól nem érkezett ilyen igény. Vela ugyanakkor megköszönte a romániai katolikusoknak és protestánsoknak, hogy fegyelmezetten, visszafogottan ünnepeltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×