eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Megvan az utolsó előtti uniós biztosjelölt

Siegfried Muresan európai parlamenti (EP-)képviselőt, az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnökét jelölheti az új jobbközép bukaresti kormány az Európai Bizottságba - közölték kedden a kormánypárttól származó értesüléseikre hivatkozva romániai hírforrások.

A román parlament hétfőn bizalmat szavazott a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban pártelnök vezette kormányának, így elhárult az akadálya annak, hogy Bukarest új biztosjelöltet javasoljon. A parlament által egy hónapja megbuktatott korábbi szociáldemokrata Dancila-kormány biztosjelöltjeinek legitimitását ugyanis a jobboldali Klaus Iohannis államfő eddig megkérdőjelezte.

Az akkor még teljes jogkörrel működő Dancila-kormány első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt szeptember végén összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az EP jogi bizottsága. Dancila - akitől október 10-én vonta meg a bizalmat a bukaresti parlament - időközben másik két szociáldemokrata biztosjelölttel is próbálkozott. Brüsszel azonban arra várt, hogy lezáruljon a román belpolitikai válság, és legitim kormány kerüljön az ország élére.

Muresan jelöléséről sajtóértesülések szerint egyetértés van a román miniszterelnök és államfő között.

Iohannist öt éve a PNL éléről választották államfővé, és nem titkolta, hogy "sajátjának" tekinti a volt pártja által most megalakított bukaresti kormányt.

A 38 éves, vajdahunyadi születésű, közgazdászi oklevéllel rendelkező Siegfried Muresant is a PNL jelöltlistájáról választották meg az EP-be, ahol idén májusban második mandátumát kezdte meg. Muresant az eddigi bukaresti szociáldemokrata kormányok leghangosabb - a jobboldali hírtelevíziók által legtöbbet szerepeltett - brüsszeli bírálójaként ismeri a román közvélemény.

Ludovic Orban több ízben leszögezte: egyik legsürgősebb miniszterelnöki teendőjének tartja, hogy javaslatot tegyen egy új román európai biztosra, ugyanakkor azt ígérte, hogy a jelölt személyéről mind az államfő, mind a parlament véleményét kikéri.

A bukaresti sajtó úgy tudja: Orban kedd este, legkésőbb szerda reggel küld levelet Ursula von der Leyennek, az EB megválasztott elnökének Bukarest új európai biztosjelöltjéről.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×