INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

görögország

bizalmi szavazás

kiriákosz micotákisz

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök az új összetételű kormány első ülésén az athéni parlament épületében 2019. július 10-én. Micotákisz pártja, a jobboldali ellenzéki Új Demokrácia (ND) fölényes győzelmet aratott a július 7-i előrehozott parlamenti választásokon az Alekszisz Ciprasz kormányfő vezette Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza) koalícióval szemben.

Megtette az új görög kormányfő az első nagy bejelentéseit

Infostart / MTI

Bizalmat szavazott a görög parlament hétfőn este a július 7-én megválasztott Kiriákosz Micotákisz kormányfőnek, aki kampányígéretéhez híven bejelentette az első, már idén életbe lépő adócsökkentéseket.

Az új konzervatív miniszterelnök 158 szavazattal 142 ellenében kapott bizalmat a 300 tagú parlamentben, amely mintegy három órát szentelt a választások után két nappal felesküdött új kormány programjának bemutatására és vitájára.

A bizalmi szavazás eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult, miután a Micotákisz vezette Új Demokrácia (ND) pártnak éppen 158 fős abszolút többsége van az új görög törvényhozásban.

A voksolás előtt Micotákisz kijelentette: azt az optimista üzenetet kell sugározniuk, "hogy végre megváltozhat valami ebben az országban". "A Görögország előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy több gazdagságot állítson elő és azt igazságosan ossza el" - tette hozzá.

Az 51 éves miniszterelnök - akinek fő kampányígérete az adók csökkentése és más vállalkozásbarát reformok életbe léptetése volt - bejelentette, hogy a jövő héten megszavazzák az ingatlanadó átlagosan 22 százalékra csökkentését, amely már augusztustól hatályba léphet. Szeptembertől pedig 28-ról 24 százalékra csökkentik a társasági adót.

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Kosztasz Cironisz
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018