eur:
385.28
usd:
354.75
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatornán siófoki hajózsiliphez 2023. július 3-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan június 21-én indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megújul a Balaton Achilles-sarka

Átadják kedden a Sió-zsilip közösségi térré alakult üzemi területét.

Április 22.-én adják át Siófokon a megújult vízleeresztő zsilipet és hajózsilipet, valamint a hozzájuk kapcsolódó közösségi teret.

Az új Sió-zsilip a vízügyi beruházások egyik legjelentősebbikének számít, a közönség előtt megnyíló, parkosított volt üzemi terület pedig Siófok új látványossága lesz – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság meghívójából.

A Balaton műtárgyainak nemrégiben lezárult fejlesztéséhez kapcsolódóan Siófok központi része nagyszabású tájépítészeti elemmel lett gazdagabb azzal, hogy a Sió-zsilip környezete közösségi térré alakult.

A korábbi üzemi terület az ünnepi eseményt követően megnyílik a nagyközönség számára - írja a hirbalaton.hu.

A beruházás lényege, hogy kétszeresére emelkedjen a Sió-zsilip kapacitása. A projekt részeként teljesen átépítették a siófoki vízeresztő- és hajózsilipet, mert a régi elavult.

A áteresztőkapacitást azért kell növelni, mert az elmúlt évtizedekben 20 centiméterrel emelték a Balaton szabályozási vízszintjét az aszályok enyhítésére, ami fokozott árvízveszélyt jelenthet rendkívüli csapadékos időszakokban - írta a magyarepitok.hu.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×