eur:
391.06
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Rossz hírt közölt az egyik legnépszerűbb csokoládégyártó

A húsvét közeledtével még fájóbb lehet a hír a csoki rajongóinak: áremelkedésre kell számítani.

A nyersanyagok árának növekedése miatt idén a csokoládé is drágulni fog a Lindt csokigyár figyelmeztetése szerint - írja a Daily Star nyomán az Origo.

A csokoládéhoz kulcsfontosságú összetevők, mint a kakaóbab, a tej és a cukor is drágulni fog, ahogy az összes többi ezeket az elemeket tartalmazó terméké is - így, mint írják, a gyártó kénytelen lesz emelni idén is és jövőre is.

Gilles Rouviere, a több mint 70 márkát, köztük a Lindt-et is képviselő csokoládéipari szakszervezet főtitkára szerint a nehézségek külföldi problémákra vezethetők vissza.

"A drágulás az elefántcsontparti és ghánai özönvízszerű esőzéseknek, valamint a jelentős szárazságnak köszönhető, ami jelentős károkat okoz a termésben"

- magyarázta.

A kiszámíthatatlan időjárás olyan helyeket sújt leginkább, ahol ezeket a fontos nyersanyagokat termesztik - írja a lap. Ezért szöknek az egekbe az árak. Mint említik, az egyik országban a kakaó tonnánkénti ára 114 százalékkal emelkedett.

A drágulás nem csak a mostani húsvétot, hanem a karácsonyt is érinti.

A Lindt döntése a drágulásról azután született, hogy kiderült, anyavállalata több mint 10 százalékkal növelte nyereségét az értékesítés területén. Januárban már bejelentették, hogy a Cadbury és a Mars is emelni fogja a kedvenc édességeik árát. Akkor azt mondták, hogy a Nestlé termékeinek az ára, köztük az Aeroé, a Kit Katé, a Toffee Crispé és a Lion Baré körülbelül 13 százalékkal fog nőni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×