eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: 10'000 Hours/Getty Images

"Elit" büntetést róttak ki az Elittársra

A vállalkozás elhallgatta a szolgáltatás lényeges, a tárkeresést érdemben korlátozó feltételeit, valamint az elérhető felhasználói bázis méretével kapcsolatban is megtévesztő információkat közölt.

Megtévesztően kommunikált az Elittárs nevű internetes társkereső szolgáltatásáról a Spark Networks Services GmbH., emiatt a társaságra 169 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vállalkozás elhallgatta a szolgáltatás lényeges, a tárkeresést érdemben korlátozó feltételeit, valamint az elérhető felhasználói bázis méretével kapcsolatban is megtévesztő információkat közölt.

A Gazdasági Versenyhivatal 2022 nyarán indított eljárást a németországi székhelyű Spark Networks Services GmbH.-val szemben annak gyanújával, hogy a vállalkozás valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről.

A GVH az eljárás során megállapította, hogy a cég elhallgatta a weboldalon, illetve elhallgatja az Android alkalmazásában, hogy az előfizetés nélküli regisztráció érdemi társkeresés folytatására nem alkalmas. Az ingyenesen regisztrált felhasználók nem tudták megtekinteni a többiek profilképeit és üzeneteket küldeni vagy olvasni sem tudtak - közölte a hatóság.

A vállalkozás továbbá megtévesztő információkat közölt az elérhető felhasználói bázisról a "15 millió aktív tag világszerte" és a "havonta 800 000 új tag - oldalainkon regisztrált összes új felhasználó" állításokkal. A GVH feltárta, hogy az állítások a magyar felhasználók számára ténylegesen nem elérhető felhasználói kört jelöltek, emellett pedig nem az aktív tagok valós számát jelezték.

A vállalkozás az eljárás során érdemi együttműködést tanúsított, nem vitatta a vizsgált tényeket, beismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslati jogáról is. Ezeket a körülményeket figyelembe véve a GVH Versenytanácsa, közel felével csökkentve a bírság összegét, 169 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A közleményben felidézik, hogy nem első alkalommal vizsgálta a versenyhatóság az online társkeresők szolgáltatásait. 2020-ban 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső oldalakat működtető luxemburgi vállalkozásra.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×