eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Átalakítás jön a lakossági árampiacon - változhat a rezsicsökkentés

Újfajta szerződést köthetnek majd a lakossági fogyasztók és a mikrovállalkozások is.

Olyan reformot vállalt a magyar kormány az Európai Bizottság felé 2025 végéig, amely lehetővé teszi a „lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára, hogy az egyetemes szolgáltatási szerződés mellett önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést is kössenek dinamikus árképzéssel” – vette észre a Portfolio a brüsszeli testület csütörtökön nyilvánosságra hozott értékelő anyagában.

Nyáron egy kormányzati anyagban már felbukkant a dinamikus árképzéses szerződések lehetősége, már akkor még 2025 júniusi határidővel - ez mostanra mintegy fél évvel meghosszabbodott. Az EB által szerdán elfogadott, módosított és REPower-fejezettel kiegészített helyreállítási program 234 oldalas értékelésében szerepel a reform rövid részletezése. Eszerint

  • a dinamikus árképzést az egyetemes szolgáltatás hatálya alá tartozó lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára is lehetővé teszi Magyarország.
  • a módosított jogszabály lehetőséget biztosít a megfelelő mérőórákkal rendelkező lakossági fogyasztóknak és mikrovállalkozásoknak arra, hogy önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést kössenek dinamikus árképzéssel.
  • a fentiekkel a felhasználó a fogyasztását a villamosenergia-piaci keresleti és kínálati feltételeket tükröző árjelzésekhez igazíthatja.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakosság és a mikrovállalkozók a rezsivédett ellátás mellé önkéntes alapon olyan szerződést is köthetnek majd az energiakereskedővel, amelynek során dinamikusan árazott villamos energiához juthatnak. Így kihasználhatják azokat a rövid időszakokat, órákat, amikor a napelemek országos túltermelése miatt nagyon alacsony a villamos energia ára, esetleg a negatív tartományba bukik, és ilyenkor érdemes felpörgetniük a saját fogyasztásukat. Vagyis akkor kapcsolhatják be fogyasztóikat (mosógépet, elektromos sütőt), tölthetik elektromos autóikat, amikor épp alacsony az áram ára.

A gyakorlatban mindez afelé mutat, hogy az éves átlagfogyasztási sávig benne maradhatnának a háztartások a rezsivédett közben, és az afelett vételezett mennyiségnél lehet akár jócskán spórolni az áramköltségeken - írja a gazdasági lap.

Ha ez így történne, akkor például (a mostani helyzettel számolva) évi 2523 kWh-ig bruttó 36 forintért vehetnék az áram kilowattóráját a háztartások, és az efeletti fogyasztásnál nem lépne be a most érvényes 70 forintos megemelt ár, hanem akár sokkal alacsonyabb árakon juthatnának hozzá ehhez a plusz mennyiséghez napközben.

Ehhez persze speciális mérőórák kellenek - a helyreállítási programban szerepel is az okosórák elterjesztésének vállalása, valamint 816 000 okosórát, illetve sokféle hálózat- és digitalizációs fejlesztést finanszíroz is különféle megoldásokkal az Európai Bizottság.

A reform végrehajtásának vállalt határideje 2025. december 31.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×