eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Jön a nyugdíjkiegészítés, ennyit lehet már tudni

A korábbi tapasztalatok szerint a hivatalos rendelet október első napjaiban érkezhet, de a kormánydöntésre, valamint a pótlólagos emelést tartalmazó kormányzati bejelentésre már csak pár napot kell várni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt szerdai Kormányinfón jelentette be, hogy szeptember végéig dönt a kormány a nyugdíjkorrekció mértékéről. Minderre azért lesz szükség, mert az augusztusi inflációs adat alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az egész éves átlagos infláció mértéke idén magasabb lesz 15 százaléknál, ami a kormány eredeti várakozása volt és amilyen mértékben januárban emelték a nyugdíjakat .

A legutóbbi inflációs adat alapján például az OTP elemzői az eddigi 17,6 százalékról 17,9 százalékra emelték az éves inflációra vonatkozó prognózisukat. A kormány legutóbbi közlése alapján pedig valahol 17,5-17,7 százalék körül lehet a 2023-as infláció mértéke.

A Portfolio elemzése szerint érdemes azt is megemlíteni, hogy az idei év eddigi trendje az volt, hogy a nyugdíjas infláció 1-1,5 százalékponttal magasabb volt minden hónapban, mint az általános pénzromlási ütem, vagyis könnyen lehet, hogy idén éves szinten a nyugdíjas infláció mértéke 18,5-1 százalék lehet.

Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News alapítója szerint az éves nyugdíjas infláció magasabb lehet az általános inflációnál idén, valahol 18,7-19,2 százalék körül, ugyanakkor hozzátette: egyetlen előzetes becslés sem köti a kormányt, de feltehetően legalább 2,5 százalék, legfeljebb 3,5 százalék korrekcióra számítani lehet. Egyes nyugdíjas szervezetek 3,5-4 százalékos mértékkel számolnak.

A jogosultak kapnak majd 11 havi pótlólagos nyugdíjemelést visszamenőlegesen (első tíz hónap és a 13. havi nyugdíjra jutó emelés összege), egy összegben, valamint a novemberi nyugdíjukat már a magasabb összegben.

A medián nyugdíj összege 186 ezer forint, míg az átlagnyugdíj összege 208 ezer forint. Ha az előbbire vetítjük a 4,2 százalékos pótlólagos emelés mértékét, akkor havi 7800 forint plusz jön ki, ha utóbbira, akkor 8700 forint adódik. Vagyis novemberben egy összegben az átlagnyugdíjat kézhez kapó időskorú 96 ezer forintnyi egyszeri juttatásban részesülhet.

Ha a novemberi emelés 4 százalék lesz, akkor az a költségvetésnek legalább 200-220 milliárd forintnyi plusz kiadást jelenthet. A pótlólagos nyugdíjemeléssel kapcsolatos bejelentéssel kapcsolatban érdemes felidézni azt is, hogy 2021-ben a döntés október 6-án jelent meg, míg 2022-ben október 5-én hirdette ki a kormány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×