eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Los Angeles, United States - May 17, 2013: A cockpit with LCD digital speedometer and steering wheel of electric car Tesla Model S during drive. Tesla electric cars are produced by Tesla Motors, Inc. in California, USA.
Nyitókép: mbbirdy/Getty Images

25 autógyártó bukott meg a biztonsági teszten – itt a lista

Hihetelen, hogy mennyi és milyen adatot gyűjt rólunk az autónk – még a szexuális szokásainkról is.

A Firefox böngészőt is fejlesztő Mozilla vizsgálta 25 nagy autógyártó adatvédelmi gyakorlatát, valamint a gyártók mobilalkalmazásait. A vizsgált cégek között olyan nagy gyártók voltak, mint például a BMW, a Renault, a Subaru, a Fiat, a Jeep, a Volkswagen, a Toyota, a Lexus, a Ford, az Audi, a Mercedes, a Honda, a Kia, a Hyundai, a Nissan és a Tesla – írja a hvg.hu.

Az eredmény: mind a 25 autógyártó elégtelenre vizsgázott a teszten.

Az autógyártók arról tájékoztatják a felhasználókat, hogy egy sor adatot gyűjtenek tőlük: ezek között vannak genetikai, egészségi és a testtömegre vonatkozó információk, de a helyadatokra, vezetési sebességre és a játszott médiatartalmakra vonatkozóan is gyűjtenek adatokat. Az összes közül a legszokatlanabb, hogy még a szexuális tevékenység sem marad ki. Ezeket a legkülönfélébb forrásokból nyerik: a mobilappok, a vállalati honlapok, a jármű telemetria-adataiból, a szenzorokból, kamerákból, mikrofonokból, továbbá a csatlakoztatott okostelefonokból.

Több szempont alapján rangsorolták is az autógyártókat: a legjobban a Renault, valamint a cégcsoport kötelékébe tartozó Dacia lett. A lista másik végén a Nissan és a Tesla áll; előbbi esetében van jelen az egészen extrém adatgyűjtési gyakorlat a szexuális aktivitásra vonatkozó információk gyűjtésére vonatkozóan. Végül, a Tesla az utolsó helyezést azzal érdemelte ki, hogy minden adatvédelmi és biztonsági vizsgálaton elbukott.

A fedélzeti számítógépes rendszerek használatát nehéz elkerülni: ha az ember az ezekhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót nem fogadja el, vagy nem használja a kínált szolgáltatásokat, az is megeshet, hogy az autó nem fog megfelelően működni – vagy egyáltalán nem lesz használható.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×