eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Palócz Éva: lelassíthatja az infláció csökkenését az üzemanyagárak emelkedése

Lassíthatja az egyébként is magas infláció csökkenését az, hogy ismét emelkedésnek indultak az üzemanyagárak Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki vezérigazgatója, az inflációs pálya alakulásában ugyanakkor nem vár jelentős változást emiatt. Év végére egy számjegyű lehet az infláció.

Az élelmiszerek körében továbbra is lassuló inflációra számíthatunk, tehát nem árcsökkenésről van szó. Egy-két termék ára valóban csökken, de önmagában a mutatók továbbra is emelkedést jeleznek. Csak lényegesen lassuló emelkedésről van szó. Az év végi, egy számjegyű infláció ugyanakkor a mostani ismereteink szerint akár még a kissé emelkedő üzemanyagárak mellett is elérhető. Ez

nyolc százalék körül lesz várható

– mondta el az InfoRádióban Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Január 1-jétől viszont jövedékiadó-emelés lesz az üzemanyagoknál, mert EU-s elvárásoknak kell megfelelnie Magyarországnak. Az, hogy emelkedik a jövedéki adó, nyilvánvalóan magasan tartja majd az üzemanyag árát. Ez a jövő évi inflációs várakozásokat viszont kedvezőtlen irányba befolyásolhatja – tette hozzá a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Palócz Éva arról is beszélt, hogy a jövő évi inflációs pálya – a már ismert tényezők mellett – még nagyon sok bizonytalansággal, ismeretlen tényezővel terhelt.

Az előrejelzők egy része most hat százalék körüli 2024-es inflációt vár. A többség ennél valamivel kevesebbre számít.

"Ha az üzemanyagok árában az adóemelés párosul egyfajta világpiaci olajár-emelkedéssel, akkor ez a két tényező úgy emelheti meg az üzemanyagok árát, hogy az akár több tizedszázalékkal magasabb árindexet is eredményezhet. Amúgy lehet, hogy a mostaninál alacsonyabb mértékű lesz a jövő évi infláció, de a nemzetközi összehasonlításban, továbbra is magasnak fog majd számítani" – mondta a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×