eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával létrehozott Elektromobilitás Látogatóközpont megnyitásán a budapesti Millenárison 2018. április 3-án. A bemutatóterem látványos vizuális elemekkel és számos kipróbálható eszközzel segítheti az elektromosautó-használattal kapcsolatos szemléletformálást.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Varga Mihály: a kormány részéről nincs B terv

A pénzügyminiszter szerint az uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében Magyarország minden feltételt teljesített.

Jó hír, hogy a magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, jövőre visszatérhetünk a 4 százalék körüli növekedési pályára, rossz hír viszont, hogy folytatódik az Európai Unió gazdasági térvesztése, a romló versenyképesség, a gyenge tőkevonzó képesség, a piacok elvesztése nehezebbé teszi Közép-Európa küzdelmét a háború okozta válság és szankciós politika hatásaival – jelentette ki Varga Mihály a Gombaszögi Nyári Táborban, Szlovákiában.

A pénzügyminiszter szlovák kollégájával, Horváth Mihállyal folytatott panelbeszélgetésen hangsúlyozta: úgy tudjuk elkerülni a recessziót, ha megőrizzük a munkahelyeket, megvédjük a munkát terhelő adók alacsony szintjét, valamint újabb beruházásokat hozunk Magyarországra.

A tárcavezető rámutatott: az ukrajnai háború és az arra adott szankciók miatt egész Európa gazdasága a recesszió felé tart, válságba került. A kormány ezért a családok és a gazdaság védelme érdekében ezekhez a változásokhoz igazította a jövő évi költségvetést.

A cél világos: vissza kell térni a pandémiát megelőző hiány- és adósságcsökkentő pályára.

„Ezt jól mutatja, hogy a hiányt csökkentettük, jövőre pedig 2,9 százalékra tovább javítjuk” – áll a PM közleményében, ami szerint a költségvetés kiszámítható és tervezhető alapot ad a növekedési pálya fenntartásához, valamint az egyensúlyi mutatók javításához.

A miniszter a hazánknak járó helyreállítási forrásokról szólva elmondta:

a kormány részéről nincs B terv, a forrásokhoz való hozzáférés érdekében Magyarország minden feltételt teljesített.

Tavaly 4,6 százalék helyett 5 százalék felett növekedhettünk volna, amennyiben megkapjuk ezeket az összegeket – tudatta a tárcavezető. Mint mondta: mindezek ellenére fegyelmezett gazdálkodással tovább javítjuk az államháztartás mutatószámait.

A magyar pénzügyminiszter szerint a háború miatti energiadiverzifikáció és a kínai gazdasági kapcsolatok erőszakos szűkítése olyan pályát rajzol Európa számára, ami a világgazdasági szerep további csökkenését jelentheti. Varga Mihály korunk egyik legnagyobb kihívásának nevezte a hagyományokat nem tisztelő, a keresztény kultúrát támadó irányzatok erőteljes terjesztését.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×