eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

A közüzemi tartozás elévülése után sem dőlhet hátra az adós

Pár év elteltével valóban elévülnek a közüzemi tartozások, de ez nem jelenti azt, hogy az adósok fellélegezhetnek, hiszen a követelés az elévülés után is behajtható.

Manapság bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja befizetni a rezsit. A halogatás ebben az esetben sem megoldás: jobb, ha még időben egyeztetünk a szolgáltatóval. Ha ezt tesszük, rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és nagyobb eséllyel találunk megoldást – hívja fel a figyelmet a Hóvége.hu. De mi a teendő akkor, ha évekkel ezelőtti rezsitartozást kérnek rajtunk számon?

Az elévülés azt jelenti, hogy nem lehet bíróságon érvényesíteni azokat a követeléseket, amelyeknél az igény érvényesíthetősége az időmúlás következtében megszűnt. Azaz, hiába követelik rajtunk a sok-sok évvel ezelőtti számla befizetését, ha a tartozás már elévült, a követelést bírósági eljárásban nem lehet többé érvényesíteni. Ez lehet az adósok számára mentőöv, de csak abban az esetben, ha erre hivatkoznak a bíróságnál vagy végrehajtónál.

A gáz- és áramszolgáltatás esetén három, a telekommunikáció (mobil, tévé, internet, stb.) esetében egy év az elévülés, ugyanakkor az elévülés után sem dőlhet egyszerűen hátra az adós, mondván hogy már senki nem fogja keresni – emeli ki a portál.

Az elévülés ugyanis akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé válik.

A főszabály szerint az elévült követelés bírósági úton nem kényszeríthető ki és nem hajtható végre. De a bíróság azt nem nézi, hogy a követelés elévült-e vagy sem – teszik hozzá.

A rezsitartozást – így az áram- és gáztartozást – a polgári jogi követelésekként a bírósági végrehajtó kezeli. Polgári per esetén a bíróság hivatalból nem vizsgálja egy követelés elévülését, ezért ha ez bekövetezett, akkor arra az adósnak kell hivatkoznia.

  • Ha az adós nem hivatkozik az elévülésre és kifizeti a tartozást, akkor azt utólag már nem követelheti vissza.
  • Ennél is rosszabb, ha az adós az elévülési idő után elismeri a tartozást, mert így az újra követelhető

– olvasható.

Egyebek mellett hozzáteszik, hogy a követeléskezelők gyakran vásárolnak meg lejárt tartozásokat. Teljesen szokványos, hogy az elévült tartozást el akarják ismertetni a kötelezettel, mert ha ezt elérik, akkor elévülési idő után is köteles lesz megtéríteni a tartozást. Vagyis fizetési felszólítást az elévülés után is kaphatnak az adósok, mert ugyan a tartozás elévült, de nem szűnt meg.

Végül arra is kitérnek, hogy

nagyobb összegű tartozás esetén egészen biztosan nem fogják hagyni, hogy ne fizessünk.

Kisebb számlatartozásoknál lehetséges, hogy megússzuk a megtérítést.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×