eur:
368.29
usd:
344.73
bux:
48333.74
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

A közüzemi tartozás elévülése után sem dőlhet hátra az adós

Pár év elteltével valóban elévülnek a közüzemi tartozások, de ez nem jelenti azt, hogy az adósok fellélegezhetnek, hiszen a követelés az elévülés után is behajtható.

Manapság bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja befizetni a rezsit. A halogatás ebben az esetben sem megoldás: jobb, ha még időben egyeztetünk a szolgáltatóval. Ha ezt tesszük, rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és nagyobb eséllyel találunk megoldást – hívja fel a figyelmet a Hóvége.hu. De mi a teendő akkor, ha évekkel ezelőtti rezsitartozást kérnek rajtunk számon?

Az elévülés azt jelenti, hogy nem lehet bíróságon érvényesíteni azokat a követeléseket, amelyeknél az igény érvényesíthetősége az időmúlás következtében megszűnt. Azaz, hiába követelik rajtunk a sok-sok évvel ezelőtti számla befizetését, ha a tartozás már elévült, a követelést bírósági eljárásban nem lehet többé érvényesíteni. Ez lehet az adósok számára mentőöv, de csak abban az esetben, ha erre hivatkoznak a bíróságnál vagy végrehajtónál.

A gáz- és áramszolgáltatás esetén három, a telekommunikáció (mobil, tévé, internet, stb.) esetében egy év az elévülés, ugyanakkor az elévülés után sem dőlhet egyszerűen hátra az adós, mondván hogy már senki nem fogja keresni – emeli ki a portál.

Az elévülés ugyanis akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé válik.

A főszabály szerint az elévült követelés bírósági úton nem kényszeríthető ki és nem hajtható végre. De a bíróság azt nem nézi, hogy a követelés elévült-e vagy sem – teszik hozzá.

A rezsitartozást – így az áram- és gáztartozást – a polgári jogi követelésekként a bírósági végrehajtó kezeli. Polgári per esetén a bíróság hivatalból nem vizsgálja egy követelés elévülését, ezért ha ez bekövetezett, akkor arra az adósnak kell hivatkoznia.

  • Ha az adós nem hivatkozik az elévülésre és kifizeti a tartozást, akkor azt utólag már nem követelheti vissza.
  • Ennél is rosszabb, ha az adós az elévülési idő után elismeri a tartozást, mert így az újra követelhető

– olvasható.

Egyebek mellett hozzáteszik, hogy a követeléskezelők gyakran vásárolnak meg lejárt tartozásokat. Teljesen szokványos, hogy az elévült tartozást el akarják ismertetni a kötelezettel, mert ha ezt elérik, akkor elévülési idő után is köteles lesz megtéríteni a tartozást. Vagyis fizetési felszólítást az elévülés után is kaphatnak az adósok, mert ugyan a tartozás elévült, de nem szűnt meg.

Végül arra is kitérnek, hogy

nagyobb összegű tartozás esetén egészen biztosan nem fogják hagyni, hogy ne fizessünk.

Kisebb számlatartozásoknál lehetséges, hogy megússzuk a megtérítést.

Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Az utóbbi hetekben többször is felröppent a hír, hogy a fehérorosz elnök súlyos beteg. Most épp megint eltűnt a nyilvánosság elől, bár a közösségimédia-oldalán meg-megjelennek felvételek róla.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×