eur:
394.65
usd:
370.61
bux:
66461.97
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Elállt a kormány a Nyugati-felüljáró bontásától - is

Már nem szerepel a Nyugati tér és a pályaudvar korszerűsítése a kormány EU-s támogatású projektjei között.

Felmondta a kormány Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára a Nyugati pályaudvar tavaszi tervpályázata kapcsán a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést. Ezt a hírt a Telex.hu fedezte fel a Magyar Közlönyben.

Pedig korábban erre a projektre Magyarország már elnyert 1,1 milliárd forintot, így inkább visszaadják a pénzt, mint hogy a tervezést folytassák. A világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects tervei alapján háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként épült volna újjá a Nyugati, amit a későbbiekben vasúti alagút kötötte volna össze a Déli pályaudvarral.

A fejlesztés része volt az is, hogy az Eiffel-csarnokból kikerüljenek a vonatok, a csarnok melletti parkolót és buszpályaudvart felszámolják, parkosítják, a Nyugati téri felüljárót elbontják.

Az építkezés legalább 12 évig tartott volna.

A projekttel a kormány még tavaly október 24-én is egyetértett. Azóta úgy tűnik, gyökeresen változott a helyzet. A hivatalos indok szerint a fejlesztést azért fújták le, mert Magyarország szomszédságában háború zajlik, és ebben a helyzetben a rezsicsökkentés megvédése, valamint a honvédelmi célok teljesítése sokkal fontosabb.

A friss kormányhatározatban azonban továbbra is szerepel a Déli Körvasút, a Debrecen–Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztése, kapacitásnövelés a magyar–ukrán vasúti határforgalomban, a Hegyeshalom–Rajka vasútvonal korszerűsítés kivitelezési munkái, a Gubacsi vasúti híd a teherforgalom elvárásainak megfelelő átépítése és a Csepeli Szabadkikötő fejlesztése.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×