eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél A gazdasági válságkezelés eszközei, támogatás- és adópolitika, a gazdasági kamarák szerepe címmel rendezett szakmai konferencián a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán 2022. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kínai pénzügyi forrást vont be a kormány

Zöld pandakötvényt bocsátott ki Magyarország a kínai piacon 2 milliárd jüan (110 milliárd forint) értékben szerdán, a hétfői 1 milliárd eurós zöld eurókötvény-kibocsátást követően, ami azt mutatja, hogy az ázsiai befektetők is bíznak a magyar gazdaságban - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai közleménye szerint a hároméves futamidejű, 2 milliárd jüan névértékű pandakötvény éves fix kuponja 3,75 százalék.

A kötvénykibocsátás főszervezője a Bank of China Ltd, a China Construction Bank Corporation és az Export-Import Bank of China pénzintézetek voltak.

A kötvényből befolyó összeget az ÁKK az adósságkezelési stratégiának megfelelően 3 éves, fix kamatozású devizacsere ügylet keretében euróra váltja és a befolyt összeget a költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására fordítják.

Magyarország a világon elsőként egy éve bocsátott ki 1 milliárd jüan értékben zöld pandakötvényt a kínai kötvénypiacon kétszeres kereslet mellett

- emlékeztetett Varga Mihály.

A szerdai kötvénykibocsátással biztosítható Magyarország folyamatos jelenléte a világ egyik legnagyobb tőkepiacán és tovább erősödhet az együttműködés Kínával. A befektetői kör bővítésével a magyar államadósság finanszírozása több lábon állhat - tette hozzá.

A kötvénykibocsátásból bevont források az energiabiztonság erősítésére és a klímaváltozás elleni küzdelemre használható fel - írta posztjában a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×