eur:
393.02
usd:
366.21
bux:
66883.41
2024. április 26. péntek Ervin
A koronavírus-járvány terjedése miatt bezárt szállodák és a turizmus iparág dolgozói iránt kifejezett szolidaritás jeleként szív alakban világítanak a budapesti Danubius Hotel Flamenco szálloda ablakai 2020. március 25-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Állami segítségre várnak a szállodák, különben bezárási hullám jöhet

Tízszeres terhet is jelenthetnek a szállodák rezsiköltségei az idei fűtési szezonban, így akár részleg- vagy szállodabezárásokra jöhetnek a szektorban – mondta Dienes Péter, a Danubius Hotels szállodalánc gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Tízszeres rezsinövekedéssel számolnak a Danubius Hotelsnél a megemelkedett energiaárak miatt. Ezek hatalmas üzemeltetési költséget jelentenek, és lehetnek olyan hotelek, amelyek akkor sem tudnak nyereséget termelni, ha nyitva tartanak és jönnek a vendégek – mondta Dienes Péter, a Danubius Hotels gazdasági vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban.

Emiatt elképzelhető, hogy szállodákat csuknak be, vagy részlegeket zárnak le, olyanokat, amelyeket jól el lehet határolni és ezután nem kell érdemben fűteni a téli időszakban.

"Olyan mértékű áremelést nem lehet érvényesíteni, amellyel ezt a költségnövekedést kompenzálni lehetne" – mondta a gazdasági szakember, és azzal is számolniuk kell, hogy visszaesik a kereslet a recessziós környezetben. Ezen a téren még bizonytalan a képlet, nemcsak a belföldi forgalom alakulását nem lehet látni, hanem kétséges, hogy mennyi turista érkezik majd külföldről is – állapította meg.

A szállodaláncnál

a munkaerőt átszervezéssel és más eszközökkel is meg akarják tartani,

ehhez azonban állami segítséget remélnek. Ilyen lehet a munkahelymegőrző támogatás, amelynek felmerült a gondolata. Ezáltal rengeteg magyar munkahelyet lehetne megtartani, Dienes Péter jó megoldásnak mondta a turizmusfejlesztési hozzájárulás ideiglenes eltörlését is, de a lényeg, hogy ezekről már most tudni kellene, mert "állami segítségre mindenképpen szüksége van" az ágazatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×