eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Önkormányzati nem az MVM emelt ajánlatára

Balassagyarmat fideszes polgármestere számolt be a részletekről a közösségi oldalán.

Egy héttel ezelőtt – a balassagyarmati polgármester Facebook-bejegyzése alapján – tíz város és egy budapesti kerület több mint tizenhatszoros árajánlatot kapott földgázra az MVM-től.

Most szintén Csach Gábor tájékoztatásából derül ki az, hogy a települések közül többen nem fogadták el a 16,6-szoros megemelt ajánlatot, ezért más településekkel együtt arra kényszerülnek, hogy az állami intézmények számára rendelkezésre álló Pénzügyminisztériumi felügyelettel működő KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) rendszerben szerezzenek árat a következő egy évre – szúrta ki a 24.hu.

Ennek a fideszes városvezető szerint két kockázata van:

  • Ha kapnak fixált árat még (erre kicsi az esély), akkor egy esetleges tőzsdei árcsökkenéskor egész évre fizetniük kell az elnyert magas árat.
  • Ha nem kapnak fixált árat, akkor a napi TTF tőzsdei ár szerinti fizetés jön úgynevezett fix felárral számolva. Ez az ár most bár alacsonyabbnak látszik, de a fix felár miatt egy 20-30 százalékos emelkedés esetén ez akár súlyosabb terhet is jelenthet, mint a 12-17-szeres piaci ár.

A polgármester hozzáteszi: nyilván segítséget jelentene a kormány beavatkozása a közszféra energiabeszerzés támogatására (ársapka, egyéb támogatás, részletfizetési lehetőség stb.), de az állami intézményeket ugyanez az energiaár sújtja, és a lakossági terheket sem lehet tovább növelni, tehát fenn kell tartani a lakosság állami támogatását is. „Nem várunk a sült galambra, megpróbálunk mi is jelentős megtakarítást végrehajtani” – fogalmaz Csach Gábor, hosszasan részletezve az intézkedéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×