eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Parrag Zoltán egyesített kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A nyugdíj után brutális elszegényedés fenyeget

A legfrissebb statisztikák szerint, még soha nem voltak ennyire leszakadva az idősek, ez pedig vészjósló lehet a nyugdíj előtt állók számára.

A bankmonitor.hu azt írja, hogy a nyugdíjba vonulást követőn azonnal elkezdődik a megállíthatatlan anyagi lecsúszás. A 60 év felettiek átlagos, bruttó keresete 2021-ben havi 457 ezer forintra (azaz nettó 304 ezer forintra) volt tehető a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások és egyéb szervezetek figyelembe vételével. Ehhez képest a 2021-es átlagos induló nyugdíj 31 százalék körüli jövedelemcsökkenést jelent, amely a nyugdíjba vonulás pillanatában azonnal bekövetkezik - írja a portál.

Ettől az időponttól kezdve ugyanis visszafordíthatatlan leszakadás kezdődik meg a bérekhez képest. Elképzelhető, a statisztikák azt mutatják majd, hogy 7-8 százalékkal emelkedett az átlagnyugdíj, de ehhez képest a bérek sokkal nagyobb tempóban nőnek.

Az internetes gazdasági lap szerint a lecsúszásnak csak két dolog vethetne véget: ha valamilyen okból megállna a reálbérnövekedés, vagy ha visszatérne a svájci indexálás. Mindaddig, amíg a bérek infláció felett nőnek, de a nyugdíjakat csak az infláció alapján emelik, addig a nyugdíjasok és az aktív keresők közötti szakadék egyre szélesedik majd - írja a bankmonitor.hu.

A netes pénzügyi lap úgy véli: az idősek már ma is nagyon nehéz anyagi körülményekkel néznek szembe, és semmilyen érv nem szól amellett, hogy ez miért javulna a jövőben. Az azonban könnyen elképzelhető, hogy a helyzet tovább rosszabbodik, akár a nyugdíjak csökkenése, akár a nyugdíjkorhatár emelkedése formájában.

Mindebből a bankmonitor.hu azt a következtetést vonta le, hogy mindenkinek sajt magának kell gondoskodnia valamilyen nyugdíj után kiegészítő jövedelméről. Ennek legkézenfekvőbb formája a nyugdíjcélú megtakarítás lehet, amelyet aktív éveinkben halmozunk fel időskori önmagunk számára - írja a portál.

A nyugdíjak és a bérek arányának alakulása
A nyugdíjak és a bérek arányának alakulása

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×