eur:
393.09
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Pénzügyminisztériumban Magyarország idei helyezéséről az IMD globális versenyképességi rangsorában 2021. június 17-én. Öt helyet lépett előre Magyarország az IMD svájci üzleti iskola Versenyképességi Központja (IMD World Competitiveness Center) által kiadott versenyképességi rangsorban. Az IMD versenyképességi évkönyv 63 országot felsoroló rangsorában Magyarország így a 42.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Így számol 2025-ig a Pénzügyminisztérium

2021-re 6,4, jövőre 5,9 százalékos hiánnyal kalkulálnak. Az államadósság a mostani 79,9-ről 2025-re bő tíz százalékkal mehet lejjebb. A költségvetési hiány pedig 4,9-ről 1,5 százalékra javulhat az évtized közepére.

A magyar gazdaság újraindítása sikeres: a gazdaság teljesítménye az első három negyedévben 7,1 százalékkal nőtt, a beruházások 12 százalék felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá javult – írja a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében. A minisztérium 2021–2025 közötti időszakra szóló makrogazdasági és költségvetési előrejelzésében magas ütemű gazdasági növekedéssel és folyamatosan javuló, a korábban feltételezetteknél kedvezőbb egyensúlyi mutatókkal számol.

A PM közleménye szerint

  • az idei év egészében 6,4 százalékos,
  • jövőre 5,9 százalékos

növekedés várható, amelyet fokozatosan javuló államadósság-ráta és mérséklődő költségvetési hiány kísér majd.

A kormány gazdaságvédelmi és -újraindítási intézkedéseinek fókuszában az állt, hogy hazánk mielőbb visszaállhasson a korábbi növekedési pályájára - szögezte le a tárca. Hozzátette: az év végére egyértelművé vált, hogy a gazdaság újraindítása sikeres, a magyar gazdaság mára meghaladta a járvány előtti teljesítményét. Előretekintve, az idei év egészében 6,4 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék, míg jövőre 5,9 százalékkal, majd 2025-ig minden évben 4 százalék felett erősödhet a magyar gazdaság.

Ezzel párhuzamosan

  • az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya ismét csökkenő pályára áll, az idei évre várható 79,9 százalékos szintről 2025-re 69,3 százalékra javulhat.

A gyors újraindításnak köszönhetően

  • a költségvetési hiány a korábban feltételezettnél jelentősebb ütemben csökkenhet, így a jövő évi 4,9 százalékról 2025-re 1,5 százalékra javulhat a GDP-arányos deficit.

A hiány és az államadósság csökkentését a PM szerint segíti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni. Így a kormány 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben olyan beruházások átütemezésével, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme ezt lehetővé teszi. Az egyensúlyi mutatók javításával Magyarország felkészültebb lehet a világgazdasági kockázatokkal szemben, erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése. A pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre is - írták.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×