eur:
393.63
usd:
368.72
bux:
65944.91
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nyitókép: kasto80/Getty Images

Szakértők szerint változtatni fog a nyugdíjemelésen a kormány

A májusban benyújtott költségvetési törvény szerint a nyugdíjemelés meghatározásánál 2022 januárjában 3 százalékos fogyasztóiár-növekedést kell figyelembe venni - ennél viszont magasabb infláció várható.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) például a szeptemberi előrejelzésében 3,4-3,8 százalékot prognosztizált. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Monetáris Tanács legutóbbi, novemberi alapkamat-emelésének indoklásakor már arról beszélt, hogy jövőre a vártnál is magasabb, illetve tartósan magas inflációra számítanak, de a pontos adatok majd csak a december közepén érkező inflációs jelentésből derülnek ki.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték az inflációról és a nyugdíjról egy korábbi Kormányinfón, ahol azt mondta, az MNB decemberi jelentésének fényében dönt a jövő évi inflációs előrejelzéséről, és ez hatással lehet a nyugdíjemelésre is.

Eddig a kormány év közben visszamenőlegesen kompenzálta a nyugdíjasokat, de elemzők szerint most megtörténhet, hogy már az év elején nagyobb emelés jöhet, mint a törvényben szereplő, korábbi adatokon alapuló 3 százalék.

Mikor és mennyi?

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője például 4,5 százalékos áremelkedéssel számol 2022-re, viszont szerinte - néhány körülmény miatt - mégis inkább lesz utólagos kompenzáció is - írta a vg.hu. Az elemző megjegyezte, az infláció sok tényezőtől függ, például a forint árfolyamától és attól is, hogy meddig tart az üzemanyagár-befagyasztás, amelynek a februári határidejét várhatóan meghosszabbítják legalább újabb három hónappal. Szerinte így

inkább arra lehet számítani, hogy az év elején legfeljebb 3,5 százalékkal emel a kormány a nyugdíjak mértékén, majd pedig utólagos kompenzáció jöhet.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint viszont szinte biztos, hogy még az idén módosítanak a költségvetési törvényen, és ennek alátámasztására a gazdaságin kívüli indokokat is felhozott.

"A 3 százalékos emelés már-már nevetségesen alacsony a legfrissebb előrejelzések fényében. Most olyan sok pluszpénzt kaptak a nyugdíjasok, és kapnak a jövő év elején is a teljes 13. havi nyugdíjjal, hogy ezek édes ízét keserűvé tenné a szájukban. Éppen ezért

azt várom, hogy a kormány még ebben az évben 4 százalékra változtatja a nyugdíjemelés januártól hatályos mértékét"

– mondta. A nyugdíjszakértő azt sem tartja kizártnak, hogy a kétszeri idei módosítással kiutalt 4,8 százalékos nyugdíjemelést viszi tovább a kormány, és már jövőre is eleve ekkorát ad.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×