eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Járvány ide vagy oda, a használtautó-piac nem fékez – ezek a kedvencek

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon közel 780 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2020-ban. Ezzel a koronavírus miatt bevezetett különféle korlátok ellenére a valaha volt második legforgalmasabb évét zárta a piac, az elmaradás az előző, 2019-es rekordévben mért 808 ezertől mindössze 3,5 százalék.

„A tavaszi leállások miatt csökkent az új autók kínálata, és a vásárlók is óvatosabban akartak költekezni, ezért figyelmük 2020 során a használt autók felé fordult” – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A határok lezárása különösen tavasszal a használtautó-importban is komoly visszaesést okozott. Azoknak tehát, akik tavaly akarták lecserélni autójukat, a korábbinál nagyobb hányada találta meg a belföldi használtautó-piacon a következő gépkocsijukat. Ez a pótlólagos kereslet elegendő volt ahhoz, hogy

a pótlólagos kereslet elegendő volt ahhoz, hogy a koronavírus hatásai ellenére az előző évi rekordszint közelében tartsa a forgalmat 2020-ban is.

Lassú cserélődés a toplistán

A belföldi használtautó-piacon 2020-ban is hat márka autói biztosították a teljes forgalom több mint felét. Az első helyen továbbra is az Opel áll több mint 12 százalékkal, miközben a Volkswagen 10 százalék feletti részarányával megerősítette második helyét. A harmadik helyen található Suzuki az éves forgalomból 9 százalékot tudhat magáénak. A Ford a negyedik helyen áll 8 százalékkal. Az ötödik és hatodik pozícióban az előző évben helyet cserélt a BMW és a Renault: míg az előbbi 6 százalék fölé tornászta jelenlétét a hazai használtautó-piacon, az utóbbi már csak közelíti ezt a szintet.

„A piaci elemzőkkel egyetértve arra számítunk, hogy az autópiaci helyzet fokozatosan, az év közepére normalizálódhat. A főként a második félévre várható általános konjunktúra pozitív hatással lesz majd az autópiac valamennyi szegmensére. Az újautó-eladások és a használtimport újbóli felfutása jelentősen frissítheti majd a hazai használtautó-piacot is, ezért

van rá esély, hogy 2021-ben e szegmens forgalma megközelíti, vagy akár kevéssel meg is haladja a 2019-ben beállított 808 ezres csúcsot”

– ad előrejelzést a JóAutók.hu szakértője.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×