INFORÁDIÓ
2021. május 16. vasárnap
Botond, Mózes

czepek gábor

szerencsejáték

e-sport

fogadás

koronavírus

A Virtus.Pro nevű csapat a Counter-Strike Global Offensive nevű számítógépes játék döntőjében a V4 Future Sports E-sport fesztiválon a BOK Sportcsarnokban 2018. március 25-én.

E-sport: komoly szeletet hasíthat ki magának a Szerencsejáték új kínálata

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

E-sport fogadással bővítette sportfogadási kínálatát a Szerencsejáték Zrt. A társaság vezérigazgatója az új fogadási lehetőséget bemutató sajtótájékoztatón az InfoRádiónak elmondta, a koronavírus-járvány okozta bevételkiesést észlelve akciótervet dolgoztak ki, ennek egyik elemeként hozták előre az e-sport fogadás hazai bevezetését. Czepek Gábor a 2020-as év járvány okozta kihívásairól is beszélt.

A nemzeti lottótársaság első emberének szavai szerint a Szerencsejáték Zrt. mögött is nehéz év áll, amely során komoly kihívásokkal szembesült a cég. Tavasszal, a koronavírus-járvány első hulláma idején ezért három alapelvet rögzítettek:

  • A játékosok és munkatársak egészsége megőrzése érdekében minden lehetséges eszközzel fellépnek.
  • A társaság gazdasági erejét és életképességét minden áron biztosítják.
  • A költségcsökkentés politikája helyett fejlesztési politikát valósítanak meg a Szerencsejáték Zrt.-nél.

Az említett harmadik szegmens első állomása

az e-sport bevezetése a játékkínálatba

– emelte ki Czepek Gábor az InfoRádiónak nyilatkozva. Mindezek mellett az ősz folyamán fog megjelenni az online sorsjegy, jövő év elején pedig a virtuális sportfogadás. A vezérigazgató megfogalmazása szerint: mindhárom játék azért fontos, mert

a fiatal felnőtt közönséget tudják általuk megszólítani, illetve valamennyi biztonságos környezetben, otthonról is űzhető.

A szakember kérdésre válaszolva arra is kitért, a pandémia elején tapasztalt negatív hatásokat követően a nyári hónapokban már „teljes visszapattanás” történt a Szerencsejáték Zrt. életében. Emlékeztetett, a tavaszi hónapokban a sportesemények kivétel nélküli elmaradása, illetve a kevesebb játékoslátogatás

30-40 százalékos árbevétel-kiesést eredményezett.

Ugyanakkor a fejlesztések és a hálózati pontok védelme érdekében a szükséges intézkedéseket megtették. Ehhez 5 milliárd forintot csoportosítottak át a több mint 5 ezer munkavállalót foglalkoztató kis- és középvállalkozói partneri hálózatukban, cserébe pedig fejlesztéseket és a munkaképességek megőrzését várták el, tehát, hogy ne történjenek elbocsátások a szektorban, hogy ha a járvány alábbhagy, teljes erővel tudjanak az értékesítésre összpontosítani – magyarázta Czepek Gábor, aki szerint ez a gondolatmenetük beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és nyárra már azokat az üzleti számokat tudták produkálni, amelyek az előzetes tervekben szerepeltek.

Őszre pedig elkészültek olyan fejlesztésekkel, mint az e-sport és néhány egyéb intézkedés – tette hozzá a vezérigazgató –, amelyekkel képesek lehetnek egy esetleges második hullám negatív gazdasági hullámait is kezelni, sőt,

év végére a tavalyi árbevételek számait is meghaladó profitot realizálhat a Szerencsejáték Zrt.,

„amely egy ilyen rendkívüli évben nagyon szép teljesítmény lenne”.

E-sport fogadás

Augusztus 11-től kezdődően lehet a Tippmix és Tippmixpro játékokban már e-sportokra is fogadni, a keddi nappal pedig élesítve lett az ezt támogató kampány – közölte az InfoRádió érdeklődésére Horváth Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője.

Mint megjegyezte, a globális e-sport világ, így a magyarországi is, évre egyre komolyabb méreteket ölt, a 18–28, illetve 18–35 éves korosztálynak pedig nagy affinitása van az irányába. A Szerencsejáték Zrt. mintegy

félmillióra teszi az e-sport rajongóinak táborát, amely célcsoportja lehet az új fogadási lehetőségnek.

Horváth Zoltán, mint fogalmazott, kétféle kategóriát különböztet meg: egyrészt a sportszimulátor jellegű játékat, amikor FIFA-t, NBA-t, NHL-t játszik egymással szemben két játékos, irányítva saját csapatát, amelyek, miután közelebb állnak némiképp a hagyományos spórfogadáshoz, nagy népszerűségnek örvendenek. A másik, a „hagyományos e-sport kategóriába sorolandók a lövöldözős, verekedős, valamint stratégiai játékok, mint a Counter-Strike, a League of Legends, vagy a Dota 2 – tette hozzá. Utóbbiak esetében a lottótársaság azt várja, hogy egy új fogadói rétegek tudnak majd megtalálni, akik abban jók, hogy ismerik ezt a világot.

Hozzátette, az előzetes várakozásokhoz képest, az elmúlt három hétben pozitív elmozdulást tapasztaltak az e-sport fogadások számát illetően, amiben közrejátszhatott a szerencsés időzítés, amikor sok hagyományos sportesemény nem zajlik. A pandiémia alatt pedig jól megmutatkozott, hogy az e-sport egy kiváló „helyettesítő termék”, így számtalan hagyományos sportfogadó fordult ezek felé.

Horváth Zoltán kiemelte,

az e-sport be fog tudni furakodni a sportfogadás szempontjából öt legnagyobbnak tekintett sportág közé,

elérve akár a 10 százalékos részesedést is az árbevételből, ami a Tippmix és Tippmixpro játékok 200 milliárd forint fölötti összbevétele tekintetében egy nagyon tisztessége összeg tud lenni.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Mit vár a Szerencsejáték Zrt. az évtől – Czepek Gábor vezérigazgató
 
E-sport fogadás – Horváth Zoltán sportfogadási vezető
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018