eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Törökország 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt

Erdogan elnök szerint lesz még több is.

A török Fatih fúróhajó 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken az isztambuli Dolmabahce palotából közvetített televíziós beszédében.

Erdogan jelezte: Ankarának az a célja, hogy 2023-ban - a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évében - a "nemzet szolgálatába" állítsák a fekete-tengeri földgázt.

A Fatih hajó július 20-án kezdte meg próbafúrásait a Fekete-tenger Tuna-1 megjelöléssel ellátott övezetében. A török államfő közölte: a térséget Sakarya gázmezőnek nevezték el.

Erdogan rámutatott:

hasonló jó hírt várnak a Földközi-tenger keleti medencéjéből is, ahol országa ugyancsak próbafúrásokat végez.

Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezt. Az EU szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×