eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Túl olcsó az olaj, ettől még drágább lesz a magyar benzin

50 dollár alá esett a Brent típusú olaj átlagára, ezért automatikusan emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon.

50 dollár alá esett a második negyedévben a Brent típusú olaj átlagára, és mivel a hazai üzemanyagok jövedéki adója ehhez van kötve, az adó mértéke július 1-től emelkedik Magyarországon – írja a Portfolio.

A magyar kormány négy éve hozott egy olyan szabályt, amely alapján, ha a Brent típusú kőolaj világpiaci ára 50 dollárra vagy az alá csökken, akkor a benzin jövedéki adójának mértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal emelkedik, amivel a benzinnél az adómérték literenként 125 forintra, a gázolajnál pedig 120,35 forintra nő.

2017 közepe óta a Brent hordónkénti átlagára 50 dollár felett alakult, így a szabály miatt nem változott az üzemanyagok jövedéki adója, idén azonban jelentősen csökkent az olaj ára, amivel az aktuális negyedéves átlagár bőven 50 dollár alá esett. A NAV közzétette az idei második negyedévi Brent-átlagárat, a hivatal számítása szerint az idén április 1. és június 15. között 29,928 dollár volt a Brent hordónkénti átlagára. Ez alapján július 1-től emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×