eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pixabay

Túl olcsó az olaj, ettől még drágább lesz a magyar benzin

50 dollár alá esett a Brent típusú olaj átlagára, ezért automatikusan emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon.

50 dollár alá esett a második negyedévben a Brent típusú olaj átlagára, és mivel a hazai üzemanyagok jövedéki adója ehhez van kötve, az adó mértéke július 1-től emelkedik Magyarországon – írja a Portfolio.

A magyar kormány négy éve hozott egy olyan szabályt, amely alapján, ha a Brent típusú kőolaj világpiaci ára 50 dollárra vagy az alá csökken, akkor a benzin jövedéki adójának mértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal emelkedik, amivel a benzinnél az adómérték literenként 125 forintra, a gázolajnál pedig 120,35 forintra nő.

2017 közepe óta a Brent hordónkénti átlagára 50 dollár felett alakult, így a szabály miatt nem változott az üzemanyagok jövedéki adója, idén azonban jelentősen csökkent az olaj ára, amivel az aktuális negyedéves átlagár bőven 50 dollár alá esett. A NAV közzétette az idei második negyedévi Brent-átlagárat, a hivatal számítása szerint az idén április 1. és június 15. között 29,928 dollár volt a Brent hordónkénti átlagára. Ez alapján július 1-től emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×