eur:
393.38
usd:
367.83
bux:
66325.88
2024. április 24. szerda György
A fagyos időjárás okozta károk
Nyitókép: MTI

Résen kell lenniük a barackrajongóknak, óriási a kár

Jelentős károkat okozott a barackosokban március elején a fagy a Dunántúlon, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke mondta el a részleteket.

A március elsejére kialakult rendkívüli hideg jelentős károkat okozott egyes virágrügyekben - mondta a szakember. Két részre szakadt az ország: a Budapest-Hódmezőváráhely vonaltól nyugatra, délre fekvő területeken mínusz 20 foknál is hűvösebb volt, míg ettől északra mínusz 10-15 fokig csökkent a hőmérséklet. Itt egy fajtánál sem volt oyan a kár, ami érdemben befolyásolhatná a termést.

 Apáti Ferenc szerint azonban

a Dunántúlon, Csongrád és Bács-Kiskun megyében a kajszibarack erősen sérült, van ahol száz százalékos a virágrügy kár,

ott nagyon gyenge termés várható, vagy nem lesz. Szintén jelentős károk érték az őszibarackot. A rendkívüli időjárás okozta kár a termés felét jelenti, ebből a két fajtából országos viszonylatban is terméscsökkenésre kell számítanunk.

A többi gyümölcsfajtánál, például az alma és a körte esetében nincs ilyen probléma

még a leghidegebb helyeken sem, a korai érésű cseresznye, meggy, szilva esetében azonban vannak károk, de nem nagy mennyiségben. A későbbi érésű fajtáknál viszont úgy tűnik, nincs különösebb probléma. Ezeknél a gyümölcsöknél még bízhatunk a jó, vagy akár a kiváló minőségű termésben is - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×