eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Világválság: csökkenhet a használt lakások ára

Kedvezőtlenül érinti a magyarországi ingatlanpiacot a globális pénzügyi világválság - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője. Bán Zoltán szerint azzal, hogy nehezebben lehet devizahitelhez jutni, kevesebben keresnek majd ingatlant; de az eladók is rosszul járnak, mert olcsóbban kell értékesíteniük használt lakásaikat.

A világválság ingatlanpiacra gyakorolt első hatása mindenképpen negatív - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője.

Bán Zoltán kifejtette: a devizahitelek megdrágulhatnak, és előtérbe kerülhet a forinthitelezés. Habár azt mondják, hogy az új lakások piacára rossz hatással lesz a válság, az állami támogatások rendszere miatt ezekre a lakásokra most is magasabb összegű hitel jár. Azaz a lakáspiac egyes szegmenseit akár pozitívan is érintheti a válság - vélekedett az elemző.

Megjegyezte, ha a piac legalsó szegmenséről beszélve el kell mondani, hogy a banki finanszírozás visszaesett. Ezekben a lakásokban élnek ugyanakkor azok, akiket rosszul érinthet egy erőteljesebb törlesztőrészlet-emelkedés. Ezen ingatlanok esetében akár áresés is várható - jelentette ki a portfolio.hu munkatársa.

Hozzáfűzte: az új lakásoknál nem következhet be ugyanakkor nagyobb áresés, a kínálat pedig csökkenni fog, kevesebben vágnak bele építkezésbe, mint korábban.

Szerinte az áresés a használt lakások piacán lesz tetten érhető. Ugyanakkor, mint mondta, elképzelhető az is, hogy ennek ellenére visszaesik az eladások száma. A bérleti díjak csökkenése viszont nem következik a lakásárak eséséből - figyelmeztetett Bán Zoltán.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×