eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A magyar piacon is előfordulhatnak felvásárlások

A tőzsdeindexek és részvényárak átlagosan hat hónappal előre jelzik a reálgazdaság állapotát, illetve az ezzel kapcsolatos befektetői várakozásokat - mondta az InfoRádiónak az Equilor munkatársa, Szegner Balázs.

A tőzsdén forgó részvények ára indikátornak tekinthető: átlagosan hat hónappal előre jelzi a reálgazdaság állapotát és a vállalatokkal kapcsolatos várakozásokat - mondta az InfoRádiónak az Equilor Befektetési Zrt. munkatársa.

Szegner Balázs hozzátette: a tőzsdeindexek és a részvényárfolyamok esése főleg az olyan cégekre lehet komoly hatással, amelyek tulajdonosi szerkezete nem elég stabil, így a zuhanás hirtelen átrendeződésekhez vezethet.

Ha egy cég papírjainak drasztikusan zuhan az ára, a piac azt gondolhatja, hogy ott nagy a baj - és ez esetleg érvényes a szektortársaira is -, emiatt negatív lehet a várakozás a fundamentumaival kapcsolatban, és könnyen felvásárlási célponttá válhat - magyarázta a szakértő. Sok befektetőt is negatívan érint egyes részvényárak csökkenése, hiszen vannak, akik hitelből is vásárolnak papírokat - jegyezte meg.

A magyar piacon is előfordulhatnak felvásárlások, ám az elmúlt napokban a válság kiteljesedésével az egyesülési tranzakciók lelassultak, megritkultak. Külföldön ugyanakkor van példa arra, hogy bajba került bankokban, termelő vállalatokban a korábbinál jóval alacsonyabb áron szereztek részesedést befektetők - közölte Szegner Balázs.

A tőzsdei árak előbb kezdenek el emelkedni, mint a gazdaság növekedni - vélekedett az Equilor Befektetési Zrt. munkatársa. Sokan nem fogják érteni, miért történik ez, hiszen sok negatív hír jelenik majd meg akkor is, de ezt követően valószínűleg a fundamentumok is javulni kezdenek.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×