eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Hogyan legyünk szupermilliárdosok?

A Google internetes kereső bejelentkezése a YouTube videómegosztó honlapért régi szép emlékeket idéz fel az internetes híreket figyelőkben. Az utóbbi napok eseményei már-már a kilencvenes évek gazdasági szárnyalását idézik fel, amikor hónapok alatt váltak egyetemistákból milliárdosok. A Google 1 milliárd 650 millió dolláros ajánlata azt bizonyítja: ez még ma sem lehetetlen. Íme az internetes szupergazdagok csúcslistája!

Több mint hat év telt el az úgynevezett dot.com-lufi kipukkanása óta, azaz azóta, hogy az internet első nagy szárnyalása véget ért. A kilencvenes évek második felében a szerencsésebbek hónapok alatt válhattak milliárdosokká, ám a csoda 2000 elején véget ért.

Az utóbbi napokban mintha visszatért volna valami a hőskorszak pezsgéséből, nem utolsósorban a Googlenek köszönhetően, amely 1 milliárd 650 millió dollárt (mintegy 354 milliárd 750 millió forintot) ajánlott a YouTube videómegosztó közösségi portálért.

De kik a leggazdagabbak az internet világában? Íme a lista:

Larry Page (33 éves) és Sergey Brin (33) - Google

A Google két tulajdonosának összesített vagyona 14 milliárd fontra, azaz 5642 milliárd forintra tehető. Egyes becslések szerint az összes internetes keresés fele a Google-on keresztül történik. A vállalat arra bíztatja munkatársait, hogy munkaidejük 20 százalékát olyan ötletek kidolgozásával töltsék, melyek érdeklik őket.

Mark Zuckerberg (22) - Facebook.com

A mindössze 22 éves Zuckerberg két éve indította el közösségi portálját, mely elsősorban a felsősoktatásban tanulókat célozza. Jelenleg 8 millió regisztrált felhasználója van kétezer egyetemen és főiskolán. Személyes vagyona 530 millió fontra (213 milliárd 590 millió forintra) tehető.

Robin Li (38) - Baidu.com

Ha nem hallottak még a Baiduról, ne csodálkozzanak, ez ugyanis egy kínai internetes kereső. A Baidu.com piacvezető Kínában, annak ellenére, hogy az ázsiai országba már a Yahoo! és a Google is megpróbált betörni. A kínai piac nagyságát mutatja, hogy ez a világ negyedik leglátogatottabb honlapja. Robin Li becsült személyes vagyona 1 milliárd 600 millió font (645 milliárd forint).

Chad Hurley (29) és Steve Chen (27) - YouTube

Személyes vagyonukat nehéz pontosan megbecsülni, de a szakemberek 265 (106 milliárd 800 millió forint) és 530 millió font (213 milliárd 590 millió forint) közé teszik. A YouTube alapítóinak történetében talán az a legdöbbenetesebb, hogy a honlapot 2005 februárjában indították.

Michael Birch (36) - Bebo

A Bebo - hasonlóan a MySpace-hez vagy a Facebookhoz - egy közösségi portál, amely főleg az iskolások és az egyetemisták körében népszerű. A San Franciscóban élő brit férfi vagyonát 160 millió fontra (64 milliárd 480 millió forintra) becsülik, de a 2005 júliusában indult oldalért (melynek 25 millió felhasználója van és egyedül Írországban napi 20 millió kattintást generál) a Viacom vállalat állítólag 750 millió dollárt ajánlott.

Nick Denton (39) - Gawker Media

A Financial Times munkatársaként Denton több cikket is írt a blogokról, majd könyvet írt a patinás brit Barings Bankház összeomlásáról. Az internet nagy rajongójaként elemzőből hamarosan blogger lett, majd blog-vállalkozó. Cége több blogot is üzemeltet. Becsült vagyona 145 millió font (58 milliárd 435 millió font).

Niklas Zennström (40) és Janus Friis (30) - Skype és Kazaa

A svéd számítógépes szakember és dán vállalkozó társa először a fájlmegosztó Kazaával próbálkozott, amit még a perek indulása előtt eladtak egy ausztrál vállalatnak. Nagyobb siker övezi a Skype-ot, az ingyenes internetes telefont, amelyet a közelmúltban adtak el az eBaynek 2 milliárd 600 millió dollárért. Személyes vagyonuk mintegy 688 millió font (277 milliárd 264 millió forint) fejenként.

Tom Anderson (30) és Chris DeWolfe (40) - MySpace

A közösségi portált 2003-ban indította a bölcsész végzettségű Toma Anderson és vállalkozó-társa Chris DeWolfe. A MySpace a negyedik legolvasottabb angol nyelvű honlap, világszerte pedig a hatodik. Vagyonuk 148 millió font (59 milliárd 644 millió forint) fejenként.

Andrew Black (43) - Betfair

A netes fogadóiroda már indulásakor hatalmas siker volt, amit jelez, hogy az első héten 35 ezer font értékű fogadást hajtottak végre. A vállalatnál több mint 400 ember dolgozik, a cégért egy japán technológiai csoport 1 milliárd 500 millió fontot (több mint 600 milliárd forintot) ajánlott. Ennek ellenére személyes vagyonát egyelőre 100 millió fontra (40 milliárd forintra) becsülik.

Címlapról ajánljuk
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

Aréna
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×