eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Most, vagy csak Bush után

A tervek szerint a jövő héten folytatják a holtpontra jutott tárgyalásokat a Világkereskedelmi Szervezet tagországai. A fejlődő országok az amerikai agrártámogatások nagyobb mértékű csökkentését akarják elérni, mielőtt leépítik az ipari támogatásokat és liberalizálják a szolgáltatói szektort.

A mezőgazdasági támogatások ügyében is ellentétes Washington és Brüsszel álláspontja.

Peter Mandelson, az Európai Unió Bizottságának kereskedelmi biztosa több alkalommal is az amerikai ajánlat javítására szólított fel, mert szerinte ebben az esetben az unió is kedvezőbb ajánlattal élne.

Elemzők szerint, ha a nyáron nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdéskeben, akkor a dohai fordulót a 2008-as amerikai elnökválasztás utánra kell halasztani, mert George Bush elnök jövőre már nem lesz olyan helyzetben, hogy jelentősebb kereskedelmi megállapodást kössön.

A dohai kereskedelmi liberalizációs tárgyalássorozatot 2001-ben indították el a katari fővárosban. A megbeszélések a tervekhez képest már kétéves késésben vannak.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×