INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Korrupciós botrány: a 200 milliárdos bocsánatkérés

Infostart / InfoRádió
Nyilvánosan kért bocsánatot és ajánlott fel 1 milliárd dollárt, vagyis 220 milliárd forintot érő tulajdont jótékonysági célra a koreai Hyundai autógyártó elnöke, miután korrupciós botrányba keveredett.

Az ügyészség illegális politikai lobbi-tevékenység miatt nyomoz az autógyártó óriáscég ellen, amely kijelentette: teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal. A Hyundait azzal gyanúsítják, hogy több millió dolláros titkos megvesztegetési alapot tartott fenn kormányzati tisztviselők lefizetésére.

Az ügyben két lobbistát már letartóztattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy pénzt kaptak a cégtől, bár az nem világos, hogy ebből kormányzati tisztviselőket akartak-e lefizetni. A nyomozók már több cégvezetőt is kihallgattak, és lapértesülések szerint hamarosan sorra kerülhet a Hyundai elnöke, és fia is, aki a Kia Motors leányvállalatot vezeti.

220 milliárdos bocsánatkérés

Nyilvános vezeklésként, és a cégbe vetett közbizalom helyreállításának érdekében az autógyártó óriás bejelentette: a vállalat elnöke és fia felajánlja jótékony célokra a Glovis Hyundai-leányvállalatban lévő 60 százalékos részesedését.

"Meghajlunk az emberek előtt, és bocsánatot kérünk" - fogalmazott a cég nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a cégvezetés szerkezetét a jövőben átláthatóbbá teszik.

Az utóbbi ígéretnek köszönhetően a bejelentés után a Hyundai részvényei emelkedni kezdtek.

Egy másik koreai cég, a Samsung februárban hasonló lépésekre szánta el magát: összesen 800 millió dollárt, vagyis 176 milliárd forintot érő tulajdonrészeket ajánlott fel közadományként, miután különböző botrányokba keveredett.

A címlapról ajánljuk