eur:
396.46
usd:
369.09
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Nyitókép: YouTube/Boom Supersonic

Már szűzrepülése volt a hangnál jóval sebesebben hasító utasszállítónak - videó

Sikeres volt a beszédes nevű Boom Supersonic cég által fejlesztett XB-1 kicsinyített változatának szűzrepülése.

Először emelkedett a levegőbe az XB-1 „Baby Boom” a kaliforniai Mojave sivatagban néhány napja. A Boom Supersonic deklarált célja, hogy a hangsebességnél gyorsabban haladó Concorde-ok nyomába lépjen, egyben fenntartható alternatívája legyen az egykori legendának.

A Boom Overture nevű szuperszonikus utasszállító repülőgép kicsinyített technológiademonstrátora a tesztrepülés összes előre meghatározott célját teljesítette – írta az Airportal a vállalat minapi bejelentése alapján. Az XB-1-es 7120 láb (2170 méter) magasságot és 238 csomós (441 km/h) sebességet ért el Bill "Doc" Shoemaker vezető berepülőpilóta irányításával.

A teljes egészében karbon-kompozit anyagokból megépült XB-1-es még 2020-ban készült el, a demonstrátor tesztelése és a tapasztalatok összegyűjtése fontos állomás a tervezett szuperszonikus utasszállító projektjében.

A Concorde, köszönhetően a 2,02 Mach-os utazósebességének (körülbelül 2500 km/h, a hangsebesség kétszeresénél picit több) olyan rekordokat tart, mint például a London és New York között 2 óra 52 perc 59 másodperces repülési idő. Ezt a Boom Overture nem akarja túlszárnyalni: 65-80 utasát a hangsebesség 1,7-szeresével (Mach 1,7) szállítaná a tengerek és óceánok felett. Teljes hasznos terheléssel hatótávolsága 4250 tengeri mérföld (7871 km) lenne.

A nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás érdekében teljes mértékben fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) üzemelhet majd. További "finomítás" a Concorde-hoz képest, hogy az Overture négy hajtóművet kapna - felszálláskor és emelkedéskor ezekre így egyenként kisebb teljesítmény jutna, vagyis halkabb lehetne, mint az amúgy igencsak zajos Concorde. (Mint ismert, a hangsebességet a szuperszonikus gépek csak lakatlan területek, leginkább tengerek fölött léphetik át.)

Ilyen hangja volt a Concorde-oknak a londoni Heathrow repülőtértől mintegy másfél kilométerre, leszálláskor:

És ilyen egy kicsit közelebbről - még egyes autók riasztói is megszólaltak tőle:

A hvg.hu azt írta: 2021-ben a United Airlines már jelezte, hogy 15 szuperszonikus repülőgépet vásárol Boomtól, később pedig továbbiak beszerzését tervezi. A The Washington Post szerint a repülőgépet, amely végül az Overture nevet viseli majd, 2029-ben mutathatja be a vállalat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×