eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: YouTube/Boom Supersonic

Már szűzrepülése volt a hangnál jóval sebesebben hasító utasszállítónak - videó

Sikeres volt a beszédes nevű Boom Supersonic cég által fejlesztett XB-1 kicsinyített változatának szűzrepülése.

Először emelkedett a levegőbe az XB-1 „Baby Boom” a kaliforniai Mojave sivatagban néhány napja. A Boom Supersonic deklarált célja, hogy a hangsebességnél gyorsabban haladó Concorde-ok nyomába lépjen, egyben fenntartható alternatívája legyen az egykori legendának.

A Boom Overture nevű szuperszonikus utasszállító repülőgép kicsinyített technológiademonstrátora a tesztrepülés összes előre meghatározott célját teljesítette – írta az Airportal a vállalat minapi bejelentése alapján. Az XB-1-es 7120 láb (2170 méter) magasságot és 238 csomós (441 km/h) sebességet ért el Bill "Doc" Shoemaker vezető berepülőpilóta irányításával.

A teljes egészében karbon-kompozit anyagokból megépült XB-1-es még 2020-ban készült el, a demonstrátor tesztelése és a tapasztalatok összegyűjtése fontos állomás a tervezett szuperszonikus utasszállító projektjében.

A Concorde, köszönhetően a 2,02 Mach-os utazósebességének (körülbelül 2500 km/h, a hangsebesség kétszeresénél picit több) olyan rekordokat tart, mint például a London és New York között 2 óra 52 perc 59 másodperces repülési idő. Ezt a Boom Overture nem akarja túlszárnyalni: 65-80 utasát a hangsebesség 1,7-szeresével (Mach 1,7) szállítaná a tengerek és óceánok felett. Teljes hasznos terheléssel hatótávolsága 4250 tengeri mérföld (7871 km) lenne.

A nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás érdekében teljes mértékben fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) üzemelhet majd. További "finomítás" a Concorde-hoz képest, hogy az Overture négy hajtóművet kapna - felszálláskor és emelkedéskor ezekre így egyenként kisebb teljesítmény jutna, vagyis halkabb lehetne, mint az amúgy igencsak zajos Concorde. (Mint ismert, a hangsebességet a szuperszonikus gépek csak lakatlan területek, leginkább tengerek fölött léphetik át.)

Ilyen hangja volt a Concorde-oknak a londoni Heathrow repülőtértől mintegy másfél kilométerre, leszálláskor:

És ilyen egy kicsit közelebbről - még egyes autók riasztói is megszólaltak tőle:

A hvg.hu azt írta: 2021-ben a United Airlines már jelezte, hogy 15 szuperszonikus repülőgépet vásárol Boomtól, később pedig továbbiak beszerzését tervezi. A The Washington Post szerint a repülőgépet, amely végül az Overture nevet viseli majd, 2029-ben mutathatja be a vállalat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×