eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Doctor in hospital background with copy space. Healthcare and medical concept.
Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

Nők százait lehetne megmenteni évente – trendivé tennék a szűrést

Kétszáz településen különböző rendezvényekkel és hosszabb rendelői nyitva tartással szeretnék ösztönözni a nőket a részvételre. Sokan későn fordulnak orvoshoz, Magyarországon a diagnosztizáltak több mint harmada, évente nagyjából 400 nő hal meg az egyébként megelőzhető betegségben.

Legyen a közbeszéd tárgya a szűrés fontossága, legyen sikk, legyen menő, legyen trendi, hogy valaki rész vesz a szűrésen, odafigyel saját magára – mondta az InfoRádióban Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szűrésirányítási főosztályvezetője.

Vannak, akik nagyon egészségtudatosak, rendszeresen részt vesznek a szűrővizsgálaton, ám ők vannak kevesebben. Egy nagyobb csoport vagy alkalomszerűen, vagy valamilyen környezeti hatás, például a családban, baráti társaságban előforduló probléma hatására megy el vizsgálatra, és

sajnos van egy olyan réteg is, amelyik egyáltalán nem foglalkozik ezzel, homokba dugja a fejét, nem vesz tudomást a betegségről

– tette hozzá.

A főosztályvezető elmondta, valószínűleg jelentősen hozzájárul a nők szűréstől való távolmaradásához, hogy a méhnyakráknak csak nagyon késői szakaszban vannak tünetei. Ez a ráktípus nem vérzik, nem fáj, pláne a korai, rákmegelőző állapotban, de még a korai stádiumban lévő daganatos elváltozás sem produkál tüneteket, vagy csak nagyon enyhe mértékben.

A szakértő elismerte, hogy ez valóban egy kellemetlen vizsgálat, de ettől nem kellene félni, mert sok esetben életet menthet egy ideje korán felfedezett megbetegedés, hiszen a méhnyakrák nagyon jól gyógyítható.

Magyarországon évente nagyjából 1000-1200 nőnél diagnosztizálják évente, és körülbelül 400-an halnak bele.

Hangsúlyozta, ebben a betegségben egyáltalán nem kellene szinte senkinek sem meghalnia nemcsak Magyarországon, hanem Európában, sőt az egész világon sem, hiszen elérhető a megelőzés eszköze, a védőoltás.

Bertókné Tamás Renáta kiemelte, az ország teljes területén, valamennyi nőgyógyászati szakrendelésen ingyenesen elérhető a méhnyakrák-szűrés, illetve rendelkezésre áll a korszerű kezelés. Azaz véleménye szerint minden adott ahhoz, hogy ha valaki mégis megbetegszik, akkor a betegséget idejekorán fel lehessen ismerni és megfelelő kezelés után hosszú, jó minőségű életet élhessen.

Hangsúlyozta, a HPV bizonyos törzsével való fertőzés a méhnyakrák belépője, bizonyos kutatók 98 százalékosra teszik az összefüggés valószínűségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×