eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Alpes Encheres

Meglepő, milyen véget ért a titokzatos kincs árverése

A becsült 150 ezer eurós (55 millió forintos) bevétel töredékéért, 25 ezer euróért (9,3 millió forintért) kelt el a Mont Blanc-on tíz éve talált titokzatos kincsnek az a része, amely a felfedezőjét illette. Az árverést szerdán tartották a franciaországi Chambéry-ben.

Az értékes drágaköveket - smaragdokat, zafírokat és rubintokat - tartalmazó fémdobozra a Bossons gleccseren bukkant rá egy túrázó 2013-ban. A Raphael nevű francia fiatalember átadta a rejtélyes dobozt a hatóságoknak, akik nyomozást indítottak a kincs tulajdonosa után. A kutatás nem hozott eredményt, bár felmerült, hogy az Air India légitársaság 1966-ban a Mont Blanc-on lezuhant repülőjének egyik utasa lehetett a tulajdonos, ugyanis a drágakövek egy Made in India feliratú zsákocskában voltak. A szerencsétlenség, amelyet senki sem élt túl, a légitársaság 117 utassal Mumbaiból New Yorkba tartó járatával történt.

2013-as videó a kincs megtalálásáról:

A francia törvények szerint, ha nincs meg a tulajdonos, a talált kincs a felfedező és a helyszín (Chamonix) között egyenlő arányban oszlik meg.

Eric Fournier, Chamonix polgármestere elmondta, hogy több tucatnyi állítólagos örökös igényét kellett kivizsgálni, akik meg akarták szerezni a drágaköveket.

A "Bossons-i kincset" szerdán bocsátották árverésre. A drágakövek becsült értékét 300 ezer euróban határozták meg. A szerdai árverésen a megtaláló részéből azonban alig több mint 25 ezer euró folyt be.

Korábban néhány drágakövet Chamonix kristálymúzeumában állítottak ki. A város polgármestere szerint ugyanis a kincsnek történelmi jelentősége van. Mint mondta, a tragédia után előkerült drágakövek felidézik a történteket, és az áldozatok emlékét.

A kincset felfedező Raphael 2020-ban egy interjúban arról beszélt, hogy a részesedését szeretné lakása felújítására fordítani.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×