eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Friends drinking beer and having fun at music festival. Back view
Nyitókép: Astarot/Getty Images

Így lehet gond nélkül megúszni az italozást a Szigeten

Kampányt indított a Diageo a felelős és mértékletes alkoholfogyasztásért, hogy valóban pozitív legyen a nyári fesztiválélmény minden látogatónak. Hangsúlyozzák a hidratálás és az étkezések fontosságát, a pihenőket és az egymásra való odafigyelést, valamint azt is, hogy senki ne hagyja őrizetlenül az italát vagy fogadjon el italt idegenektől.

Felhívják a figyelmet például arra, hogy az alkohol és a nyári kánikula veszélyes koktél lehet, ezért fontos a folyamatos hidratáció. Az alkohol gyorsan kiszáríthatja a szervezetet, ami fejfájáshoz, bőr- és szájszárazsághoz, szédüléshez vezethet, a hőség pedig csak felerősíti ezeket a hatásokat. A fesztiválon érdemes keresni az ingyenes DRINKiQ ivóvízpontokat: "Mindig igyál két alkoholos ital között egy pohár vizet!" - hangzik a jó tanács.

Az étkezés fontosságával kapcsolatban kiemelik: éhgyomorra nem szabad alkoholt fogyasztani, illetve az italok között is étkezni kell. Az étel lelassítja az alkohol felszívódását, pótolja a sókat és ásványi anyagokat a szervezetben, amelyeket elveszít az ivás közben. Megjegyzik: a Sziget fesztivál gasztronómiai kínálata széles, minden igényt kielégíthet.

"Hallgass a testedre, ismerd a határaid! Légy kedves és megértő magaddal, merj nemet mondani, ha eleged van. Ez nem verseny" - így szól a Diageo következő intelme, azt hangsúlyozva, hogy mindenki a saját tempójában fogyasszon, és ha kényelmetlenül érzi magát, álljon le az ivással. A túlzott italozás könnyen kiszáradáshoz vezethet, és ez nemcsak rontja a fesztiválélményt, hanem komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Az alkoholfogyasztásban szünetet is kell tartani, idő kell a szervezetnek a feltöltődéshez. A "kutyaharapás szőrével", vagyis a másnaposságra alkoholt inni nem megoldás: az az egy-két fájdalmas ital átmeneti megkönnyebbülést jelenthet, de csak késlelteti az elkerülhetetlent, és hosszabb távon rosszabbul is érezheti magát az ember. "Ehelyett azt javasoljuk, hogy igyál vizet, fogyassz finom turmixokat vagy gyümölcsleveket, amelyek segítenek pótolni a szervezetünkben elvesztett ásványi anyagokat. Ha tudsz, egyél tápláló, fehérjében és szénhidrátban gazdag ételt, hogy helyreállítsd a vércukorszinted."

A Sziget fesztivál egyik lényege, hogy az élmények megoszthatók másokkal - és ez az együttműködés a biztonsághoz is hozzájárulhat. "Hogy zökkenőmentes legyen az élmény:

- tervezzetek előre. Tudd, hogyan mész majd haza és ha úgy döntesz, hogy korábban indulsz, mindenképpen szólj a barátaidnak.

- beszéljetek meg egy gyülekezőpontot arra az esetre, ha valaki leszakadna vagy különböző programokon vesztek részt.

- ügyelj arra, hogy a telefonod mindig töltve legyen; ha tudsz, hozz magaddal külső akkumulátort, vagy powerbanket, hogy biztosan ne merüljön le a készüléked akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá.

- a legfontosabb tanács, hogy mindig figyeljetek oda egymásra. Ne hagyjátok felügyelet nélkül a poharaitokat, és ne fogadjatok el italokat idegenektől. A hőségben mindig hidratáljatok, és időnként álljatok meg egy közös pihenőre."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×