eur:
394.93
usd:
370.73
bux:
65394.97
2024. április 19. péntek Emma
Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában az újpalotai lakótelepen 2015. július 22-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Meghosszabbítják a harmadfokú hőségriadót - előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján tovább folytatódik a kánikula az egész ország területén, ezért lépett Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Döntése alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az érvényben lévő hőségriadót meghosszabbítják június 25. péntek éjfélig. (Arról, hogy a hőségriadó mit és milyen intézkedéseket jelent, itt írtunk részletesen.)

A meteorológiai előrejelzés szerint ugyanis pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 37 fok között várható, és

bár érkezik a hidegfront és a hűvösebb levegő a dunántúl északnyugati részére, de keleten továbbra is kitart majd a kánikula.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyúttal felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A szabadtéren dolgozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözékkel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

További hasznos tanácsok itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmad- és másodfokú figyelmeztetést tart életben az országra, továbbá zivatarok kialakulásának veszélyére is figyelmeztetnek (elsőfokú, citromsárga jelzéssel).

Az előrejelzés szerint pénteken a napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják, majd az érkező hidegfront hatására erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés.

Délutánig kis eséllyel, késő délutántól viszont már nagyobb számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

A szél egyre nagyobb területen északnyugatira, nyugatira fordul és megélénkül, de főként a Zemplén térségében végig délnyugati marad a légáramlás. Zivatarok mentén erős, viharos széllökések is lehetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×