eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Milyen házimunkát kellene végezniük a férfiaknak?

Bevásárlás, takarítás, főzés, mosogatás, mosás, a pénz kezelése, közös programok szervezése, a gyermekek ellátása - ön szerint ezek közül melyiket kellene a férfiaknak végezniük? A statisztikák szerint Magyarországon, Európában is egyedülálló módon szinte minden házimunkát a nők végeznek, és amit nem kizárólag a nők, azt is közösen végzik a párok.

Egyenjogúság a házimunkában - ez leginkább az egykori Kelet-Németországban élőkre jellemző, Magyarországon azonban a konzervatív munkamegosztás jellemző a párokra, amely leegyszerűsítve azt jelenti, hogy otthon szinte minden munkát a nő végez. Csakhogy a magyar nők a kutatások jelentős része szerint elégedettek ezzel a helyzettel, ami Pongrácz Tiborné Hüttl Marietta demográfus szerint nem is olyan érthetetlen: a magyar nőket kevésbé zavarja a munkahelyi stressz vagy más, a családon kívül álló problémák, mint másokat, jellemzően családorientáltak, és nem jelent rossz érzést számukra, hogy ők a család motorja.

Talán ebből is adódik, hogy Magyarországon a házimunkák 70-80 százalékát a nők végzik, amit pedig nem kizárólag ők, azt is közösen a párjukkal. Igen ritka, hogy a férfiak egymagukban nekiálljanak a háztartási teendőknek. Otthoni segítséget leginkább a fiatal férfiak nyújtanak, utánuk azok, akik már nyugdíjba mentek, így több szabadidejük van.

A nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező párok között alig számíthatnak munkamegosztásra a nők, míg legjobban a diplomás férfiak hajlanak egy kis mosogatásra vagy porszívózásra, a diplomás nők annyi segítségre számíthatnak párjuktól, mint a franciák.

Ami érdekes, hogy szinte ugyanannyi házimunkát végeznek azok a nők, akik nem dolgoznak, és azok, akik főállásban állnak. És egy másik érdekesség: többet segítenek otthon azok a férfiak, akik párjukkal élettársként élnek együtt, de hosszú távon házasságban gondolkodnak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×