eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Tudományos bizonyíték a biztos fogyásra

A Londoni Egyetem kutatói állítják: bizonyítékot találtak arra, hogy miért sikeresek a sok fehérje elfogyasztására sarkalló fogyókúrák. A szakemberek szerint egy hormonnak köszönhető, hogy akár tartós fogyás is elérhető ezekkel a módszerekkel.

A Londoni Egyetem kutatócsoportja szerint bizonyítható, hogy egy hormon miatt sikeresek a fehérjében gazdag táplálkozást előíró fogyókúrák.

A tudósok szerint ugyanis a PYY hormonok akkor termelődnek, amikor az ember proteinben gazdag ételt fogyaszt, mert azok a telítettség érzetét sugárzó jeleket küldenek az agynak.

Bár arra már korábban is találtak bizonyítékot, hogy a fehérjealapú diéták hatásosak lehetnek, ezt eddig tudományosan nem sikerült bizonyítani, annak ellenére sem, hogy a PYY hormont már húsz évvel ezelőtt felfedezték.

Egerek és emberek

A sok fehérje fogyasztásával operáló fogyókúráknál megnő a szervezetben a PYY hormonok száma mind az elhízott, mind a normál testalkatú emberek esetében. Ugyanakkor előbbieknél a PYY-szint alacsonyabb volt, csakúgy mint az éhségérzet csökkenése.

A kutatók olyan egereken próbálták ki elméletüket, melyek genetikailag alkalmatlanok voltak e bizonyos hormon termelésére.

A kiválasztott egerek többet ettek, mint a többiek és elhíztak. Amikor a kutatók PYY-t adtak nekik, étkezésük visszaállt a normális szintre, csakúgy, mint a súlyuk.

Kevesebb krumpli, több hús

A szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy már az étrend viszonylag kis módosulása (például egy kanállal kevesebb krumpli és egy szelettel több hús) változást hozhat.

"Bebizonyítottuk, hogy ha nincsen az ember szervezetében PYY hormon, akkor elhízik, ha viszont visszakapja, akkor lefogy" - állítja dr. Rachel Batterham, aki szerint a következő lépés a hosszú távú emberi megfigyelés.

A tudós szerint nem kell jelentős étrendváltást véghezvinni: az átlagosnál 2-3 százalékkal nagyobb fehérjebevitel és az átlagosnál kevesebb szénhidrát fogyasztása már eredményt hozhat. Ezt viszont hosszú távon be kell tartani.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×