INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A Földközi-tenger kiment a divatból?

Infostart / InfoRádió
Saint Tropez strandjain és éjszakai klubjaiban egyre nagyobb a tömeg, ahogy Franciaországban a tetőfokára hág a nyári szabadság-szezon. A magasan képzett felső-középosztály tagjai azonban egyre inkább elkerülik a Cote d'Azur újgazdag tömegeit, és az őket csodáló alsóbb középosztály tagjait.

A Földközi-tenger kiment a divatból, legalábbis ami a magasan képzett burzsoá-bohém francia rétegeket illeti. A Cote d'Azurről áttették székhelyüket az Atlanti-óceán partjára, Bretagne strandjaira, maguk mögött hagyva az újgazdagok és a vágyakozó alsó-középosztály tagjait.

A munkásosztály számára még mindig a mediterrán vidék a legvonzóbb, ám ők inkább a Cote d'Azurtől nyugatra elterülő, a spanyol határig húzódó Languedoc-Roussillon partvidéket választják.

A régi burzsoázia egyik legkedveltebb célpontja még mindig Biarritz és környéke, míg a középosztályból sokan nyáron is az Alpokat választják.

A francia L'Express magazin felmérése szerint azonban nem csak a társadalmi osztály, hanem a politika is meghatározó abban, hova megy nyaralni a francia, már ha hazáján belül teszi ezt.

Míg a Provence-Alpok-Cote d'Azur háromszög leginkább a baloldali szavazókat vonzza, addig a konzervatívok többsége Bretagne-t választja.

A címlapról ajánljuk