eur:
394.15
usd:
360.54
bux:
72352.07
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Closeup of a caucasian adult person pressing on ATM machine keypad number to withdraw cash money.
Nyitókép: PKpix/Getty Images

15 évet is lehet kapni Németországban az ATM-robbantásért

50 ezer pénzkiadó automata működik az országban.

Szinte minden nap felrobbantanak egy ATM-et valahol Németországban. A német Szövetségi Bűnügyi Rendőrség 2005 óta figyeli az ilyen típusú bűnözést, amikor a számok Európa-szerte növekedni kezdtek. A támadások száma aztán 2016-ban megduplázódott, 318-ra, és 2022-ben érte el a csúcsot, amikor 496 ATM-et robbantottak fel – írja a HVG a Bloomberg cikke alapján.

Németország határos Hollandiával, amely a legtöbb támadást lebonyolító amszterdami és utrechti hálózatok otthona. Korábban Hollandia volt e robbantások epicentruma, de 2015-re a hollandok országosan 20 000-ről 5 000-re csökkentették az ATM-ek számát, a többieket megerősítették, és arra ösztönözték a vállalkozásokat és a lakosságot, hogy leszokjanak a készpénzről.

Mivel szülőhazájukban kevés célpont maradt, az elkövetők keletre mentek: Németországba - írja a portál.

Németországban több mint 50 000 ATM működik, az ország 83,3 millió lakosának túlnyomó többsége egy ATM-től egy kilométeren belül él.

Ezenkívül az ország kiterjedt országos autópálya-hálózata egyszerű módot ad a támadóknak a menekülésre. A múlt hónapban a német kormány bejelentette, hogy az ATM-robbantásokért kiszabott börtönbüntetést minimum 2, de legfeljebb 15 évre emeli, és kiterjeszti a rendőrség felügyeleti jogkörét a támadások kapcsán.

A német pénzügyi szektor a maga részéről azt állítja, hogy a tagok az elmúlt években több mint 300 millió eurót költöttek olyan biztonsági intézkedésekre, mint a riasztórendszerek és védelmi technológiák telepítése, az ATM-előterek éjszakai lezárása és a gépek kevesebb pénzzel való feltöltése.

Ennek ellenére a lopásgátló megoldások problémákat is okozhatnak. A tintafoltos technológiák például olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyeket a Bundesbank szerint lehetetlen kimosni, így a bankjegyek színezésük után használhatatlanná válnak. Bár a német jegybank visszafizeti a hitelintézeteknek mind a foltos, mind a ragasztott bankjegyeket, díjat számít fel.

2023-ban a bankok körülbelül 500 000 bankjegyet nyújtottak be, amelyek téves riasztások miatt lettek tintafoltosak. A Bundesbank ugyanakkor nem hozta nyilvánosságra, mennyit értek ezek.

Címlapról ajánljuk

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítettek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×