eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Bűnügyi helyszínelés miatt lezárt utcaszakasz Tószegen 2024. január 16-án. A Tiszavirág utca egyik családi házában, az állampolgári bejelentésre kiérkező rendőrök holtan találtak egy férfit és egy nőt. A rendőrség emberölés gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettessel szemben.
Nyitókép: Mészáros János

Kevesebb gyilkosság, több online csalás - itt vannak a rendőrségi adatok

Átalakulóban van a bűnözés Magyarországon. A 2023-as évet összegző rendőrségi statisztika azt mutatja, hogy rohamosan nő az online bűncselekmények száma, miközben kevesebb gyilkosság és rablás történt.

Néhány nappal ezelőtt összesítette a rendőrség a 2023-as év bűnügyi és baleseti statisztikáit. Ezekből kiderül, hogy tavaly 67 embert öltek meg Magyarországon, és 469-en haltak meg közúti balesetekben.
Mindkét adat sokkal kedvezőbb, mint egy évvel korábban, de néhány területen rosszabbak a mutatók − írja a hirado.hu.

Az online bűncselekmények száma rohamosan nő, egyre több bűnszervezet fosztogat már a kibertérben, ennek köszönhetően például megduplázódott a netes zsarolások száma.
A most elkészült rendőrségi statisztika szerint az új traffipaxok és a megnövelt bírságok hatására kevesebb gyorshajtó okozott súlyos balesetet.

Magyarország a világ húsz legbiztonságosabb országa közé tartozik – hangzott el a friss rendőrségi statisztikák alapján a Kékfény című műsorban.

Statisztika

„A bűncselekmények száma 167 000 környékén mozog, picivel haladja meg az említett nagyságot. Ez 4 százalékos növekedés a 2022-es évhez képest. Ezek az adatok is azt mutatják, hogy egy stabil közbiztonsággal találkozhattak a magyar emberek az ország területén, és ami szakmai szempontból külön örvendetes, hogy a nyomozáseredményességi mutatóink is javultak” – mondta a Kékfény riportjában Töreki Sándor vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A nyomozáseredményesség azt jelenti, hogy egy ismerté vált bűncselekmény esetében sikerül elfogni a tettest. Ez az arány 70 százalék körül van évek óta, tavaly 0,2 százalékkal jobb eredményt ért el a rendőrség, mint két évvel ezelőtt.

A legsúlyosabb erőszakos bűncselekmények, az emberölések száma csökkent tavaly, 18 gyilkossággal kevesebb történt, mint egy évvel korábban. A szándékos, befejezett emberölési bűncselekmények száma a 2023-ban 67 volt, ami az előző évhez (85) képest 21,2 százalékkal alacsonyabb. Tavaly minden új emberölési ügyet megoldott a rendőrség, és még az olyan gyilkosságok esetén, ahol nem családon belüli erőszak történt, a legtöbb esetben néhány óra alatt elfogták a tettest.

Baleset

A bűnügyi adatokon kívül az egyik legfontosabb mutató a személyi sérülésekkel járó balesetek száma. Tavaly 393-mal kevesebb ilyen eset történt, ez több, mint 2 százalékos javulás. A legsúlyosabb, halálos kimenetelű balesetek száma is csökkent, 2023-ban 68-cal kevesebben haltak meg az utakon, mint 2022-ben. Ez több mint 12 százalékos javulás.

Tavaly júliusban két autós versenyzett egymással az Árpád hídon, amikor az egyikük halálra gázolt egy szabályosan közlekedő kerékpárost. A vétkes sofőr a szakértői vélemények szerint legalább 137 km/h sebességgel száguldott. A tragédia után a rendőrség az egész országban „rászállt” az illegális gyorsulási versenyekre.

„Különösen azokra a helyszínekre fókuszáltunk, ahol az ilyen átalakított járművek vezetői gyülekeztek, bevásárlóközpontok, benzinkutaknak a parkolói, illetve az ide vezető utakon és itt hajtottunk végre ellenőrzéseket. Ezeknek az ellenőrzéseknek az lett az eredménye, hogy több, mint 50 forgalmi engedélyt elvettünk, többtucatnyi gépjárművet rendeltünk be soron kívül műszaki vizsgára, és 200-nál több gépjárművezetőt bírságoltunk meg” -– mondta Kuczik János vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Mátrix projekt

„Csak ha a csalások összbűncselekményének a számát nézem, 2023-ra mintegy 14 000 volt az, amit online térben követtek el, ez az összes csalásnak a 70 százaléka. És ha megnézem külön az informatikai rendszerek felhasználásával elkövetett csalások számát, ott szinte egy duplázódás következett be, mintegy 4000-ről 8000-re emelkedett ez a szám” – mondta Töreki Sándor vezérőrnagy.

Az online bűncselekmények körébe tartoznak például a netes csalások, az adathalászat és a pénzmosás is. A szakértők szerint több mint húsz különböző elkövetési módszer jelent meg az elmúlt években.

Tavaly indította el a rendőrség az úgynevezett Mátrix projektet, 300 új nyomozó és informatikai szakember segíti a budapesti, vármegyei rendőr-főkapitányságok és a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűncselekményekkel foglalkozó egységeinek munkáját. Három hónap alatt 57 netes csalót kaptak el a kibernyomozók.

Drogok

Csökkent a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb a drog, az viszont biztos, hogy változtak a módszerek, nehezebb a felderítés.

Egyre jobban terjed a kristály nevű szintetikus drog, és volt néhány kiemelkedő fogás is, nagy mennyiségű kokain- vagy anfetaminalapanyag-szállítmányokat foglalt le a rendőrség. A szervezett bűnözés is átalakult, az erőszakos maffiacsoportok szinte teljesen eltűntek, tavaly összesen 287 főleg online csalásokat elkövető bűnszervezetet tudott azonosítani a rendőrség.

Migráció

Csökkent az illegális migráció, a tavalyi év utolsó negyedében a szerb hatóságok szigorúbb intézkedései után egyre kevesebben jutottak el a magyar határig. Viszont az év első felében szinte óriási volt a nyomás.

„Tavalyi év az nagy változást hozott. Nem volt olyan nap, hogy a kollégáimtól nem kaptam arra vonatkozóan jelentést, hogy fegyvereket láttak a kerítés túloldalán, vagy esetleg lövések hangját hallották. De a legkiemelkedőbb eset az szeptember 21-én történt, amikor Szerbiában szerb és magyar közös járőrpár teljesített szolgálatot és több mint ezer méter távolságból rájuk lőttek. Sérülés nem történt, de természetesen azonnal visszavontuk őket Magyarország területére” – mondta Kuczik János vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Kevesebb embercsempészt is fogtak a rendőrök, de az év első háromnegyedében szinte mindennaposak voltak az autósüldözések, minden tizedik embercsempész megpróbált elmenekülni a rendőrök elől, több, akár halálos kimenetelű balesetet okozva ezzel.

Erőszak

A 2022-es év kiugrón magas adatai után 36 százalékkal kevesebb rendőrt támadtak meg. Év elején egy tragikus eset is történt, intézkedés közben megkéselték Baumann Péter főhadnagyot, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottját. A rendőrgyilkosság vádlottját végül nem ítélték el, múlt héten döntött a bíróság a férfi kényszergyógykezeléséről, mivel nem volt beszámítható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×