eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Visszautasíthatatlan áron kínálták soha nem létező termékeiket – sokan bedőltek

71 vevőt károsított meg egy internetes csaló páros, akik ellen bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség

A vádirat szerint a többszörösen büntetett férfiak 2022 januárjáig, közel másfél éven keresztül úgy jutottak rendszeres jövedelemhez, hogy internetes hirdetési oldalon alacsony áron kínáltak népszerű elektronikai termékeket annak ellenére, hogy azokkal ténylegesen soha nem rendelkeztek.

A vádlottak ehhez egy másik internetes oldalról a műszaki cikkek fotóit és a hozzájuk tartozó műszaki leírásokat lementették, majd a termékeket sajátjukként meghirdették – olvasható a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleményénben.

A vevőkkel való kapcsolattartás érdekében e-mail fiókot hoztak létre, valamint több telefonszámot is használtak. Az érdeklődő vevőkkel egyikük kiskőrösi házából elektronikusan vagy telefonon egyeztetve, a kiszemelt laptop, tablet, mobiltelefon vagy játékkonzol vételárát előre átutaltatták a fiatalabb vádlott nevére nyitott öt bankszámla egyikére.

A kicsalt összegeket a vádlottak egymás között elosztották és elköltötték.

A „szerencsésebb” vevők csak előleget utaltak a csalárd hirdetőknek azért, hogy a vételár hátra lévő részének kifizetéséig ne hirdessék tovább a kiszemelt terméket. Nekik 5-10 ezer forintjuk bánja.

A vételárat egy összegben átutaló sértetteket fejenként 40-60 ezer forint kár érte.

Kecskeméti és Bács-Kiskun vármegyei áldozataik mellett Zalából, Veszprémből, a Hajdúságból, Heves vármegyéből és Budapestről is jelentkeztek becsapott vevők, akik a nyomozás során káruk megtérítése érdekében polgári jogi igényt jelentettek be.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 15:12
×
×
×
×