eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Döntött a bíróság a mérgező italt kotyvasztóról

Jogerősen három év szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Járásbíróság kedden azt a férfit, aki a tanyáján mérgező szeszesitalt állított elő, azt eladta; a metil-alkohol-mérgezés következtében ketten meghaltak.

A debreceni férfit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állították bíróság elé.

Gulyás Csilla bíró indokolásában elhangzott, hogy a vádlott 2017 augusztusától bérelt egy tanyát Debrecen-Nagycserén, ahol illegálisan szeszesitalt állított elő.

Az eredetileg karosszérialakatos végzettségű férfinak vegyipari végzettsége nem volt, mint ahogy engedélye sem szeszesital készítésére. A nyomozás során kiderült, hogy 2017 augusztusától két-három heti rendszerességgel vásárolt metil-alkoholt is tartalmazó, ellenőrizetlen összetételű és minőségű szeszt, amiből aztán adalékanyagokkal és színezékekkel az eredetihez megtévesztően hasonlító alkoholt készített eladásra, mintegy 500 liter mennyiségben.

Egy ismerősének eladott a hamis szeszes italból, amit az tovább értékesített, így került több üveg ital a Hajdú-Bihar megyei Szerep községbe. A sértettek 2017. december 16-án és 17-én vásároltak az italból, majd maguk, családtagjaik és ismerőseik december 18-án fogyasztottak abból különböző mennyiségben.

A mérgező szeszesital hatása általában másnap jelentkezett.

Két ember szervezetében az elfogyasztott ital olyan súlyos károsodást okozott, hogy életét vesztette.

Hárman súlyos mérgezést szenvedtek, életüket a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Négy sértettnél - köztük két kiskorúnál - a mérgezés enyhe lefolyású volt.

A bíróság a vádlottat - aki korábbi börtönbüntetését tölti - 3 év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható szabadlábra. Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a vádlott beismerő vallomását, együttműködő magatartását, valamint azt, hogy megbánást tanúsított.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és ügyvédje is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×