eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A rövidlátó hóhér véletlenül majdnem asszisztensét is kivégezte

A brit főhóhéri dinasztia leghosszabb ideig szolgáló tagjaként Thomas Pierrepoint kivégzéseinek gyorsaságára volt a legbüszkébb. A cellától az akasztófáig fénykorában mindössze 60 másodpercre volt szüksége. Most nyilvánosságra hozott, eddig titkos iratok szerint azonban idősebb korára annyira megszállottja lett a sebességnek, hogy egyszer majdnem saját asszisztensét is megölte.

Az eredetileg 2020-ig titkosított, ám egy újabb jogszabály miatt már most nyilvánosságra hozott belügyminisztériumi dokumentumok arról tanúskodnak: számos börtönigazgató és börtönorvos próbálta leváltatni idősebb korában Thomas Pierrepointot.

Nagy-Britannia főhóhéra, aki először 1909-ben akasztott embert, még a 40-es években, 72 évesen is dolgozott. Addigra azonban már nem látott túl jól, ráadásul annyira megszállottja lett a minél gyorsabb kivégzéseknek - talán éppen idős korát ellensúlyozandó - hogy egyszer majdnem saját asszisztensét is a mélybe küldte.

Még a csapóajtón állt a segéd

Az asszisztens dolga volt ugyanis annak ellenőrzése, hogy jól van-e összekötözve a halálra ítélt lába, ehhez azonban rá kellett állnia a csapóajtóra. A főhóhér egyszer olyan gyorsan húzta meg a csapóajtót nyitó kart, hogy az asszisztens is majdnem bezuhant a kivégzettel együtt.

Több levél panaszolta azt is, hogy Thomas Pierrepointon két 1940-es kivégzés alkalmával is erős alkohol szag érződött.

Nem tudták kivel helyettesíteni


A panaszok ellenére a hatóságok továbbra is alkalmazásban tartották a főhóhért, mivel a II. világháború idején nem találtak senkit, akivel helyettesíthették volna.

Thomas Pierrepoint bátyjától, Henry-től, Nagy-Britannia első főhóhérától vette át eredetileg a stafétabotot. 1941-ig unokaöccse, Albert volt a segédje, aki később 435 kivégzéssel Nagy-Britannia legtermékenyebb hóhéra lett, annak ellenére, hogy - mint emlékirataiban később bevallotta - ellenezte a halálbüntetést.

Thomas Pierrepoint főhóhérként összesen 294 elítéltet végzett ki, és akasztásonként 15 fontot, mai értékén 450 fontot kapott.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×