eur:
400.09
usd:
368.94
bux:
74390.69
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Facebook

Újdörögdön gyakorlatoztak éjjel a tűzszerészek

Kimozdították az állomány a komfortzónából.

Különleges feladatokat hajtottak végre az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái nehezített körülmények között az újdörögdi gyakorlótéren csütörtök éjjel.

Bukta Balázs őrnagy, a zászlóalj megbízott parancsnoka a gyakorlatot megelőzően úgy nyilatkozott, hogy az egyhetes gyakorlat során a tűzszerész szakasz a leginkább "az improvizáns robbanószerkezetek ellen való tevékenységre készül fel".

Elmondta, felderítésre a dróntechnikát használják, valamint bevetnek egy robotot és a keresőkutyákat is.

A helyszínen kiadott sajtóanyagban azt írják: a tűzszerészek egy szórakozóhelyen elkövetett, szimulált merénylet után avatkoztak be, felderítettek, majd ártalmatlanítottak különféle házilag gyártott robbanóeszközöket. A közleményben idézték Bukta Balázst, aki kiemelte, hogy a szimuláció minden elemében eltért a közszolgálati tűzszerész műveletektől, például a közelmúltban Ferencvárosban talált, második világháborús, egytonnás légibomba sikeres ártalmatlanításakor elvégzett feladatoktól.

Tájékoztatása szerint a megmérettetés elsődleges célja az volt, hogy "kimozdítsák az állományt a komfortzónájából", felmérve az ezred képességeit a valós műveleti területhez megtévesztésig hasonlító közegben. Úgy fogalmazott, megbizonyosodtak arról, hogy a tűzszerészek kritikus helyzetekben jó döntéseket hoznak, és magabiztosan alkalmazzák a rendszeresített speciális tűzszerész eszközöket.

A szimuláció forgatókönyve szerint diszkóban szórakozó civilek ellen követtek el robbantásos merényletet. A fegyveres támadás elhárítása után érkeztek a helyszínre az ezred katonái speciális tűzszerész tevékenységet támogató technikákkal, robbanóanyag-kereső kutyákkal, majd megkezdték a csapdaként hátrahagyott, házilag gyártott robbanóeszközök felkutatását és hatástalanítását – áll a közleményben.

Kocsis Tibor zászlóst, az alakulat tűzszerész kiképző zászlósát is idézték, aki kiemelte, hogy a csapdaként elrejtett improvizált robbanóeszközök azonosítása, illetve hatástalanítása komoly kihívást jelent az állománynak. Nehezítésként a rossz látási viszonyok, a sötétség, a hideg és a terep is adott volt.

„Emellett igyekeztünk egy valós incidenshez megszólalásig hasonló körülményeket teremteni a fiktív szórakozóhelyen hangos zenével, villódzó fényekkel és diszkófüsttel” – ismertette.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Volodimir Zelenszkij több kérést, elvárást is megfogalmazott szerdai parlamenti beszédében a Nyugat felé, miközben arról nem tett említést, hogy az ukrán vezetés milyen kompromisszumokra lenne hajlandó – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Kis-Benedek József szerint a béketerv pontjai közül Ukrajna meghívása a NATO-ba, a nyugati fegyverszállítmányok növelése vagy a szankciók szigorítása a szövetségesek és Moszkva tetszését sem nyeri el.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 18. 09:58
×
×
×
×