eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

Bravúros műtéttel kapta vissza az életét egy kislány a Heim Pál kóházban

A gyermek magas lázzal és kezdődő tudatzavarral került a budapesti klinika sürgősségi osztályára. Kiderült, többszörös koponyaalapi tályogképződés miatt került kritikus állapotba, az életmentő műtéthez specialistára volt szükség, pécsi professzor hajtotta végre az életmentő műtétet.

A Heim Pál Gyermekkórház közösségi oldalán számolt be az esetről. Mint írták, a radiológiai és ideggyógyászati konzílium során jöttek rá, hogy

a kilencéves kislány kritikus állapotát koponyaalapi többszörös tályogképződés okozta.

A gyermek állapota egyre rosszabbá vált, a láz mellett tudata is kezdett zavarttá válni, egyértelmű volt az orvosok számára, hogy mielőbbi beavatkozásra van szükség. Az idegsebészeti konzílium is veszélyesnek ítélte meg a területet, ezért fül-orr-gégészeik a garat melletti régiót feltárták, hogy utat találjanak a tályoghoz, de egyértelművé vált, hogy koponyaalapi műtétre lesz szükség. Az életmentő eljárás azonban speciális szaktudást igényelt, amiben az országban csak néhány sebész járatos.

A sürgősségi osztály ügyeletes orvosai próbáltak a műtét elvégzésére képes kollégát találni, sokan azonban a klinikától távol, külföldön vagy vidéken tartózkodtak. Tóth Miklós, a Pécsi Tudományegyetem PTE Klinikai Központjának Fül-Orr-Gégészeti- és Fej-Nyaksebészeti Klinika Oldalsó koponyaalapi-sebészeti munkacsoportjának vezetője az esetről értesülve csapatával együtt azonnal a budapesti gyermekklinikára utazott. A szakemberek többórás sürgősségi műtéttel megmentették a kislány életét.

A műtét nem volt kockázatmentes, de sikerült. Életet mentett, de nagy ára volt: a tályog területét, ami a gennyedés gócpontja volt, csak a hallás feláldozásával lehetett megközelíteni. Már a műtétet követően is sokat javult a kislány idegrendszeri állapota – idézi a Heim Pál Gyermekkórház közleményét az Index. Mint olvasható, nagyjából fél év múlva egy újabb műtéttel csontvezetéses implantáció segítségével próbálják meg orvosaik az adott oldalon visszaadni a kislány hallását.

Azonnali kollegiális segítségük, a bravúros műtét, valamint tudásuk, amivel visszaadták egy kislány életét, gyönyőrű példája az orvosi hivatástudat, a professzionális szakmai tudás és az országos központok közös együttműködésének, mellyel minden gyermek életéért naponta küzdünk – összegeztek.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×