eur:
390.73
usd:
357.48
bux:
72490.45
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Nyitókép: Unsplash.com

Roskadozik az ivóvízrendszer, tilalmat rendeltek el

A vízszolgáltató a nyári időszak reggeli és esti napszakokban elérte kapacitásai felső határát.

Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. a szabad kapacitások alakulásának ellenőrzése során azt tapasztalta, hogy Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeket ellátó ivóvízrendszer a nyári időszak reggeli és esti napszakaiban elérte kapacitásai felső határát, ezért több helyen is részleges locsolási tilalmat rendeltek el július 13-tól egészen augusztus 31-ig – számolt be a sokszinuvidek.hu.

A lap idézi Spéth Géza, Diósd polgármesterének Facebook-bejegyzését, miszerint: nyár végéig reggel 5 és 9 óra között, valamint este 18 és 23 óra között a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat.

„A vízfelhasználási csúcsidő az a napi időszak, amikor a felhasználók vízfogyasztása a legnagyobb napi egyidejűséget mutatja: vagyis amikor nagyon sokan használnak egyszerre sok vizet. Tapasztalataink szerint a nyári időszakban, májustól augusztusig reggelente 5 és 9 óra között, esténként pedig 18 és 23 óra között a legintenzívebb a fogyasztói vízfelhasználás, részben a kerti locsolásoknak, medencefeltöltéseknek köszönhetően” – jelezte.

A nyári, időszakos vízhiány megelőzésének eszköze, ha a locsolás, a medencefeltöltés nem az egyébként is intenzív vízfelhasználási időszakban történik. Annak érdekében, hogy az alapvető célú vízfelhasználást a térségi vízellátó rendszer ki tudja szolgálni, és közösen megelőzhető legyen a nyári, időszakos vízhiány, kérik a lakosságot, hogy forduljanak alternatív megoldások felé a tilalmi időszakban.

Hasonló intézkedésről döntöttek Törökbálinton is, ahol ugyanezekben az időintervallumokban tilos a locsolás. Ugyanez a helyzet Sóskúton is. Érden viszont némileg más utat választottak: ott nem tilalmat rendeltek el, de Csőzik László polgármester arra kér mindenkit:

  • reggel 5 és 9 óra között, esténként pedig 18 és 23 óra között, csak a legszükségesebb dolgokra használják a vizet;
  • akinek nincs kútja vagy összegyűjtött esővize, a locsoláshoz szükséges vizet vételezze napközben vagy este 11 óra után kannákba vagy gyűjtőedényekbe;
  • a medencék feltöltését, illetve minden olyan extra vízfogyasztással járó tevékenységet, amely nem létszükséglet, ne az említett reggeli és esti órákban tegyék, mikor amúgy is a legintenzívebb a fogyasztás

– idézi a sokszinuvidek.hu, emlékeztetve: múlt héten már a Pest vármegyei Nyáregyházán visszavonásig nappali locsolási tilalmat rendeltek el.

Címlapról ajánljuk
Elon Musk kemény üzenetet küldött Olaf Scholznak: kancellár úr, mi ez?

Elon Musk kemény üzenetet küldött Olaf Scholznak: kancellár úr, mi ez?

A német közszolgálati csatorna egyik műsorvezető-humoristája sajnálkozott azon, hogy meghiúsult a Donald Trump elleni merénylet. Az X közösségi platformon vonta kérdőre a németországi Tesla-gyár tulajdonosa, a milliárdos Elon Musk a kormányfőt, aki eddig nem szólalt meg a szombati fegyveres támadás ügyében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×